JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Törvényjavaslat: közigazgatási alapvizsga, kevesebb szabadság a politikai vezetőknek
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A főbb jogszabálymódosítások mellett a közigazgatási miniszter által február 4-én az Országgyűlésnek benyújtott javaslat a kormányhivatalok dolgozóira vonatkozó alapilletmény-eltérítések megállapításának határidejét április 30-ig módosítaná.

2011. február 06.

A javaslat egyik legfontosabb, lényegi eleme a közigazgatási alapvizsga visszaállítása. A részletes indokolás szerint a „bennmaradási” feltételként funkcionáló alapvizsga jogalkotói célja az volt, hogy az eltérő szakirányú alapképzettséggel rendelkező köztisztviselők egységesen rendelkezzenek a feladatellátáshoz szükséges alapvető igazgatási és jogi ismeretekkel. Az alapvizsga többszöri sikertelen teljesítésének jogkövetkezményeként az érintett közszolgálati jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnt. A közszolgálati rendszercinkben jelenleg kizárólag a közigazgatási szakvizsga szerepel a köztisztviselők/ kormánytisztviselők számára kötelező vizsgaként, ezért a kiválasztás és az előmenetel a vizsgakövetelmények hiánya miatt nyitott, nincsenek egységes, a szakmai tudást és a kompetenciákat is mérő ellenőrző pontok. Erre tekintettel indokolt az alapvizsga visszaemelése a törvénybe. Az alapvizsga ismételt bekerülése szükségessé teszi a vizsgarendszer összehangolását, erre tekintettel a módosítás a közigazgatási szakvizsga letételének feltételeként határozza meg – a korábbiaknak megfelelően – a közigazgatási alapvizsga meglétét. Továbbá a módosítás lehetőséget ad az OKV elnökének, hogy különösen indokolt esetben engedélyezheti a közigazgatási szakvizsga teljesítését közigazgatási szervnél szerzett kétéves gyakorlat hiányában is . Ezt a módosítást az támasztja alá, hogy a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező köztisztviselő esetében nem indokolt a két éves id ő kivárása a vizsga letételéhez.
A javaslat vonatkozó része módosítja továbbá a közigazgatási szakvizsgára felkészítő tanfolyamon való részvétel kötelező jellegét, e rendelkezés elhagyásra kerül a Ktv.-ből.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a javaslat szerint a politikai vezetők szabadságát 40 munkanapról húsz munkanapra mérsékelnék.

A javaslat emellett módosítja a fővárosi és megyei kormányhivatalok igazgatóinak kinevezéséhez szükséges képesítési előírásokat: az új szabályozás alapján kinevezést kaphat a főiskolai vagy egyetemi
közgazdász szakképesítéssel rendelkező személy is.

A köztisztviselők és kormánytisztviselők alapilletmény-eltérítésével kapcsolatban a javaslat kimondja: arra tekintettel, hogy a fővárosi, megyei kormányhivatalok új költségvetési szervként jöttek létre és a törvény által biztosított határidőig – január 31-ig – az elemi költségvetés készítése még csak folyamatban volt, a kormánymegbízottak részére nem állt rendelkezésre elég információ ahhoz, hogy felelősséggel tudjanak kötelezettséget vállalni az alapilletmény-eltérítések tekintetében. Erre figyelemmel a módosítás április 30-ig ad lehetőséget az alapilletmény-eltérítés megállapítására e szervek esetében.

A törvényjavaslat teljes szövege letölthető ITT !

Kapcsolódó ajánlatunk:

A közalkalmazotti, köztisztviselői és a kormánytisztviselői jogviszony kézikönyve, Jogtárház online jogtár előfizetéssel KEDVEZMÉNYES csomagáron 35 070 Ft.
Részletek itt >>

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR