GAZDASÁGI HÍREK

Az állami adóhatóságnál csak hibátlan adóbevallás lesz benyújtható a helyi iparűzési adóról
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az adózók 2018-tól nyújthatnak be helyi iparűzési adó-bevallást az állami adóhatóságon keresztül. Bár a bevallást kitöltő program az esetleges számítási hibákat, a logikai összefüggések figyelmen kívül hagyását jelzi, az állami adóhatóság eddig az ilyen bevallást is továbbította az illetékes önkormányzati adóhatóságnak. Érdemi ellenőrzést egyáltalán nem végzett. Ez változik 2020. január 1-jétől.

2019. október 10.

A korábban hatályos szabályok szerint az adózó az állandó jellegű helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve az adóbevallás kijavítását és önellenőrzéssel való helyesbítését is –, valamint az adóelőleg-kiegészítés összegéről szóló bevallási kötelezettségét a PM rendelet szerinti bevallási nyomtatványon az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adókról szóló bevallások benyújtására vonatkozó rendelkezések értelemszerű alkalmazásával, az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával is teljesíthette. Az állami adóhatóság a hozzá beérkezett adóbevallást – az adóbevallás benyújtásra kötelezett azonosítását követően, tartalmi vizsgálat nélkül, a befogadó nyugta kiadása mellett – az adóalany által a bevallási nyomtatványon megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóság részére haladéktalanul, elektronikus úton megküldte.

 

Tekintettel arra, hogy az elektronikus bevallást támogató számítógépes rendszer az esetleges számítási hibákat, a bevallás egyes sorai közti logikai összefüggések figyelmen kívül hagyását jelzi, így számos esetben olyan bevallás érkezett az önkormányzati adóhatósághoz, mely számszaki hibát, ellentmondást tartalmazott. A módosítás eredményeként a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 2020. január 1-jétől arról rendelkezik, hogy az állami adóhatóság kizárólag azt az adóbevallást továbbítja haladéktalanul az adóalany által a bevallási nyomtatványon megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóság részére, amelyik számszaki hibát, ellentmondást nem tartalmaz. Amennyiben az állami adóhatóság bevalláskitöltésre szolgáló számítógépes rendszere számszaki hibát, ellentmondást jelez, akkor egyben tájékoztatja az adózót arról, hogy az állami adóhatóság az adóbevallást az önkormányzati adóhatóság részére csak a hiba adózó általi kijavítását követően továbbítja. Amennyiben az adózó a számszaki hibát, ellentmondást az adóbevallásban nem javítja, akkor az adóbevallását kizárólag az önkormányzati adóhatóságnál nyújthatja be.

 

[Lásd: A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 42/D. §]

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR