GAZDASÁGI HÍREK

További adóegyszerűsítések jöhetnek
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az adórendszer akkor működik jól, ha minél egyszerűbb és átláthatóbb, valamint mindenkire vonatkozik – mondta a Világgazdaság konferenciáján az adóügyekért felelős államtitkár.

2019. október 01.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok” című konferenciáján a hazai adópolitika főbb építő elemei közé
•    a bérterhek és az adóelvonás csökkentését (az adószerkezet fokozatos átalakítása),
•    a beruházás, innováció ösztönzését (alacsony társasági adó, célzott ösztönzők),
•    a gazdaságfehérítést (nemzetközi szabályok átültetése, elektronikus pénzmozgások ösztönzése, célzott áfaintézkedések),
•    az adminisztrációs terhek csökkentését,
•    és a kkv-k fejlődésének elősegítését (egyszerű, kedvező adónemek, célzott ösztönzők)
sorolta, hozzátéve a nemzetközi adózási környezetet, ami főként ellenőrzést és az információcserét jelenti.

 

Olyan adószerkezet-átalakítást valósítottunk meg, amely révén adóterhelés csökkenése közel a GDP 2 százalékára tehető – mondta az államtitkár.

 

Úgy szedtünk be több adót, hogy azok kulcsai nem nőttek – hangsúlyozta Izer Norbert.

 

Ahogy fehérítettük a gazdaságot, a megmaradó összeget adócsökkentésre tudtuk fordítani, amivel tovább tudtuk csökkenteni a szürke- és a feketegazdaság mértékét – tette hozzá. A GDP-arányos adóelvonás jelenleg kissé alacsonyabb, mint a válság előtt.

 

Cél a versenyképesség növelése

 

Uniós szinten általában adóemelés volt az elmúlt években, az adóelvonás mértékét Magyarország tudta a leginkább csökkenteni – fogalmazott az államtitkár. Magyarország adócentralizációs rátája 2017-ben 38,4 százalék volt, míg egy évvel korábban 39,3 százalék volt – tehát csökkent, míg az Európai Unióban ez a ráta 39,9 százalékról 40,2-re nőtt. A csökkenés 2018-ban is folytatódott. Elmondta, hogy az a céljuk, hogy a munkát terhelő adók terén Magyarország legyen versenyképes a régióban.

 

Az egyes vállalkozások adminisztrációs terheiről szólva kiemelte, hogy minél kisebb egy cég, annál nagyobb az adminisztrációs terhe.

 

Egy kutatás szerint a mikrovállalkozásoknál az árbevétel uniós szinten átlagosan 2,5 százalékára rúg az adminisztrációs teher. Ez a magyar iparűzési adónál is nagyobb teher. „Emiatt az adminisztrációs terhek csökkentését folyamatosan napirenden tartjuk” – fűzte hozzá. Szerinte az adórendszer akkor működik jól, ha minél egyszerűbb és átláthatóbb, valamint mindenkire vonatkozik.

 

A kkv-knak se biztos, hogy a társasági adónál kell megtalálniuk a számításaikat: Izer Norbert szerint sokkal célszerűbb a katát vagy a kivát választaniuk. Ez minimális adminisztrációs terhet jelent a vállalkozásoknak – a bevételi nyilvántartáson túl nincs nagyon más teendőjük. 12 millió forintig nincs teendő az adózással – húzta alá az államtitkár. Elmondta, hogy a katát használók száma ma már 360 ezer felett van, így ma ez a legnépszerűbb adónem Magyarországon.

 

Ugyanakkor ennek is vannak korlátai: nehezen fog egy katás a 12 milliós plafonból kitörni, így egy fejlődési potenciállal rendelkező vállalkozásnak a kiva lehet a jó választás (egészen 3 milliárd forintos árbevételig választható) – több mint 40 ezren már így adóznak.

 

Maradtak még teendők

 

A 2019-től indult intézkedések közül kiemelte a csoportos tao-alanyiság bevezetését, a fejlesztési tartalék szabályainak lazítását, a helyi beruházási kedvezmény lehetőségét a Hipa-ban, a kiva igénybevételi korlátainak további enyhítését, illetve az alanyi áfamentesség határának 12 millió forintra emelését.

 

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a szochó mértéke 2019 közepétől 17,5 százalékra csökkent, a kiva kulcsa 12 százalékra csökken 2020-tól, csökken a fejlesztési adókedvezmény kkv-jogcímének beruházási értékhatára, csökken a szálláshely szolgáltatás áfakulcsa, megszűnik az eva – sorolta az államtitkár.

 

A jövőt érintő teendők közül kiemelte, hogy a legnagyobb terhet jelentő adatszolgáltatásokat felül kell vizsgálni.

 

Úgy gondoljuk, az adók száma egyenes arányban áll az adminisztráció nagyságával – hangsúlyozta Izer Norbert, hozzátéve, hogy az a kormányzati szándék, hogy tovább csökkentik az adók számát. Az is a tervek között van, hogy a jövőben a kkv-k többségének az adóhatóság készítse el az adóbevallását, de fejlesztik a személyre szabott szolgáltatásokat, illetve a gazdaságfehérítésen belül törekednek az adatvagyon újszerű hasznosítására is.

 

(Világgazdaság/PM)

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR