GAZDASÁGI HÍREK

A 1908-as bevallás frissítése, a bevallások kezelése a szociális hozzájárulási adókedvezményekkel kapcsolatosan
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Mi a különbség a 8.0-ás és a 9.0-ás nyomtatvány verzió között?

2019. augusztus 12.

Előzmények:

 

A szociális hozzájárulási adó (közismertebb nevén: szochó) összegével szemben a munkáltatók különféle kedvezményeket vehetnek igénybe. Így van ez már évek óta. Azonban ez év elejétől a jogcímek lényegesen változtak.

 

A törvény átmeneti rendelkezése alapján [Szochó tv. 36.§ (2)] bizonyos korábban megkezdett kedvezmények „2018. december 31-én hatályos rendelkezései szerint az érvényesítésre nyitva álló időtartamig igénybe vehetőek.” Ezek a kedvezmények a 25 év alatti pályakezdő (06), a tartósan álláskereső (09), az anyasági ellátás mellett/után munkába álló (10), továbbá a szabad vállalkozási zónában működő munkáltató (11) által igénybe vehető kedvezmények.

 

Törvényváltozás és jogértelmezések


A 1908-as bevallás adóváltozás miatti első módosítása 2019.07.04-én jelent meg a NAV honlapján. Ebből, és az ehhez kiadott tájékoztatóból az derül ki, hogy a fent említett „áthúzódó” kedvezmények esetén is az új adómértéket kell alkalmazni, azaz pl. 100 eFt alap után 17,5% kedvezmény, azaz 17.500,- Ft kedvezmény jár, a megfelelő esetben. Bár voltak, akik ezzel nem értettek egyet, minden bizonnyal az összes bérprogram ennek megfelelően készítette el a programját, hiszen a kiadott 1908-as nyomtatványt máshogy nem is lehetett kitölteni.

 

Ezek után – derült égből villámcsapás módjára – 2019.08.08-án a NAV közzétette a nyomtatvány 9.0-ás változatát, amely az előzőek szerinti kitöltés már hibás. Az említett kedvezményeket más – új - sorokba kell írni, és persze nem 17,5%-al, hanem 19,5%-al kell számolni. Vélhetően győzött az a vélemény NAV-on belül is, hogy a régi törvény alapján a kedvezmények érvényesítéséhez a 19,5%-os mértékkel kell számolni.

 

Ha a kedvezmény összege 19.500,- Ft, akkor egy adott személy után akár 2.000,- Ft-tal is kevesebb lehet így a szochó.

 

A megoldás

 

A NAV jogértelmezése 2019. augusztus 8-án derült ki a foglalkoztatók, munkáltatók és a könyvelőik, bérszámfejtők számára, a bevallási határidőig – a szombati munkanapot is beleszámolva – összesen 3 munkanap áll (állt) rendelkezésre az új elvárásoknak való megfeleléshez.

 

A foglalkoztatók, munkáltatók nagy számban a 7. havi 1908-as bevallásukat már benyújthatták, sőt azt már fel is dolgozta a NAV. Talán nekik van egyszerűbb dolguk, hiszen ha akarják, az önellenőrzés szabályai szerint a „talált” újabb kedvezményt is igényelhetik, természetesen már az új nyomtatványon. A „könnyebbség” az, hogy erre bőven van idejük, és ráadásul az önellenőrzés nem is kötelező.

 

Akik viszont még nem adták be a bevallást az ominózus 9.0-ás verzió megjelenése előtt, azok választhatnak:

 

1.    Beadják a 8.0-ás verzióval a bevallást, amit az adóhatóság jelenleg is feldolgoz, várhatóan 2019.09.08-ig. Később ők is önellenőrzést nyújthatnak be.

2.    Kivárják, amíg megjelenik a 1908-as bevallást elkészítő bérszámfejtő szoftver 9.0-as újabb verziója, amivel már hibátlan lesz a kitöltés és a szochó számítás. Az adóhatóság nem szab ki bírságot a hiányzó bevallás miatt, előbb határidő tűzésével felhívást közöl (Art. 221.§)! A bírságolásra csak a határidő letelte után nyílik lehetősége az adóhatóságnak! Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adóhatóság nem szab ki bírságot, ha 2019.08.12-ig esedékes bevallás 2019.08.31-ig kerül beküldésre!

 

Bár minden érintettnek a szoftveres bérszámfejtés javasolt, előfordulhat, hogy a már elkészült 8.0-ás verziójú bevallást kézzel kell módosítani. Az előkészített bevallást a letöltött és telepített 9.0-ás verzióval kell megnyitni, majd a korábbi 1908M-12-es oldalán a 670-680-as sorok tartalmát a 690-696-os sorokba kell átírni, figyelve arra, hogy a kedvezmény összege is változik.

 

Sajnos a 9.0-ás verzió se tökéletes, mert a nyomtatvány bizonyos esetekben a 696-os sort – bár saját maga kiszámolja – mégis „sárga” figyelmeztetéssel az ÁNYK hibásnak minősíti. Szerencsére a sárga figyelmeztetés nem akadálya a beküldésnek.

 

Azoknál a foglalkoztatóknál, munkáltatóknál, ahol az adó- és járulékok befizetését már előkészítették, és a kedvezmények összegei miatt a szochó csökkent, ott célszerű ismételt értesítéseket kiküldeni.

 

Szerzők: Kiss Ferenc, Ruszin Zsolt a MKOE alelnöke, könyvvizsgáló, bejegyzett adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő, szakoktató

 

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR