JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Újabb területtel bővült az Állami Számvevőszék önteszt-rendszere
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az ÁSZ honlapján elérhető önteszt kitöltésével mintegy 3200 települési önkormányzat jegyzője kaphat pontos képet az általuk vezetett önkormányzat működésének szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségükről, illetve a jövőre vonatkozóan elősegíthető ezeknek a területeknek a javítása.

2019. augusztus 05.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései mellett – a törvényi előírás alapján – széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységet is végez. Ennek fontos eszközei az ÁSZ 2014 novembertől kiadott és folyamatosan aktualizált öntesztjei, amelyek ma már hét célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, illetve nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok vezetői) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük kiépítettségének önellenőrzésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez. Az ÁSZ öntesztjeit eddig összesen több mint 5000 alkalommal töltötték le az ÁSZ honlapjáról.

 

Az ÁSZ legfrissebb öntesztjének közzétételét Domokos László elnök jelentette be a mintegy 1700 települési önkormányzatot képviselő TÖOSZ elnökével tartott, 2019. július 29-i hagyományos, évenkénti szakmai megbeszélésén. Domokos László elmondta: „az önteszt kitöltése a jegyzőknek egyfajta biztonsági övet jelent a szabályszerűség tekintetében. Mind a 3200 települési önkormányzat jegyzőjét arra bíztatom, hogy használják az Állami Számvevőszék öntesztjeit, ami a vezetői munkájukat, és a szabályszerű működést, törvényes gazdálkodást támogatja.” – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

 

Az ÁSZ folyamatosan törekszik arra, hogy minél nagyobb területet lefedjen ellenőrzéseivel, ám mivel Magyarországon mintegy 3200 települési önkormányzat és további közel 2400 helyi nemzetiségi önkormányzat működik, egyéb módon is igyekszik támogatni a szabályszerű működésüket. Ennek eszköze a jegyzőknek szóló önkéntesen kitölthető önteszt, amellyel nemcsak a már ellenőrzött önkormányzatok, hanem minden potenciális ellenőrzött önkormányzat is elérhető.

 

„Az új önteszttel az ÁSZ mintegy 3200 települési önkormányzat szabályosságára tud egyszerre hatást gyakorolni” – húzta alá Domokos László a találkozón. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke hozzátette: „Magyarország legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szervezetének mind az 1700 tagönkormányzatához eljuttatjuk az ÁSZ öntesztjét a települések szabályszerű működésének fenntartása, biztosítása érdekében.”

 

Az Állami Számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, arra szolgál, hogy a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének fejlesztését támogassa, lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és a jövőre vonatkozó kijavítását. Az önkormányzatok belső kontrollrendszerének működtetését támogató, az önkormányzati jegyzőknek szóló önteszt az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon érhető el.

 

(ÁSZ)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR