JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő (2019. július 15-21.)
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2019. július 24.


1. A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény módosítása értelmében a  belépőjegy ellenében látogatható zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó tömegrendezvény (pl. fesztiválok) szervezője – ha a belépésre jogosító, forgalomba hozott jegyek száma meghaladja a huszonötezer darabot –  köteles a látogatók személyes adatait, akár előzetesen is rögzíteni. A szervezőknek az adatokat a  tömegrendezvény befejezésének időpontjától számított 90 napon belül törölniük kell. (2019. évi LXIX. törvény, Magyar Közlöny 123. szám)

 

2. Módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló miniszteri rendelet is. A rendelet kiegészítése részletesen szabályozza többek között a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó engedély, a növényorvosi vény valamint a  növényvédelmi munkavégzésre irányuló szerződésekről szóló bejelentés szükséges tartalmát. (35/2019 (VII. 15.) AM rendelet, Magyar Közlöny 123. szám)

 

3. Uniós jogszabályoknak való megfelelést szolgálja a nem közúti mozgó gépek belső égésű motorjaival kapcsolatos típusjóváhagyási eljárás egyes kiegészítő szabályairól és az ezen motorokkal kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás szabályairól kormányrendelet. A  motorokra vonatkozó EU-típusbizonyítványt a  közlekedési hatóság adja ki. (173/219 (VII. 16.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 124. szám)

 

4. Kormányrendeletben szabályozzák a budapesti fejlesztések előkészítésével, megvalósításával és a kiemelt nemzetközi sportesemények rendezési jogának megszerzésével kapcsolatos  feladatok ellátását. A kiemelt budapesti fejlesztésekkel összefüggő állami feladatokat a jövőben  a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK Nonprofit Zrt.) vagy annak 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság látja el. (175/2019 (VII. 16.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 124. szám)

 

5. Módosították a közneveléssel összefüggő törvényeket. Új jogintézményként, bevezetésre kerül a  beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulók vonatkozásában a  fejlesztő pedagógiai ellátás fogalmát. A fejlesztő pedagógiai ellátás alapvető feladata a problémákkal küzdő gyermekektantárgyi felzárkóztatása és készségfejlesztése. A módosítás megszünteti a  magántanulói jogállást, helyébe az  engedélyező szerv által engedélyezett egyéni munkarendet lépteti. Fontos változás, hogy az  alternatív iskolák kerettantervének tantárgyi struktúrája legfeljebb harminc százalékban térhet el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától. (2019. évi LXX. törvény, Magyar Közlöny 126. szám)

 

6. Változnak  a gyermekvédelmi eljárás jegyző feladat- és hatáskörét érintő szabályai. Az Erzsébet- utalványok megszüntetésével  a jövőben a jegyző gondoskodik a pénzbeli támogatásnak a jogosultak részére történő közvetlen folyósításáról, vagy házipénztár útján történő kifizetéséről.  Ha az igényelt támogatást a jogosult részére nem lehet folyósítani, a jegyző gondoskodik a  folyósításra nem került támogatás központiköltségvetésbe történő visszafizetéséről.(179/2019. VII. 19.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 126. szám)

 

LexPraxis Szerkesztőség

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR