JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő 2019. június 24-30.
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2019. július 04.

1.    Kihirdették a szociális hozzájárulási adó csökkentéséről szóló törvényt, melynek értelmében az adó mértéke 2019. július 1-jétől 19,5%-ról 17,5%-ra csökken.Az adócsökkentéssel összefüggő módosítás, hogy amennyiben egy adott jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, úgy a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás ( ekho) mértéke is 17,5 százalékra csökken.(2019. évi XLVIII. törvény, Magyar Közlöny 105. szám)

 


2.    Módosították a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényt a kötelező banki adategyeztetéshatáridejénekvonatkozásában. A meghosszabbított határidőn még szükséges ügyfél-átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében a módosítás új értesítési kötelezettséget is bevezet pénzügyi szolgáltatók részére.(2019. évi XLIX. törvény, Magyar Közlöny 107. szám)

 

3.    A Társadalombiztosítási Azonosító Jel generálás és nyilvántartás feladatának a Magyar Államkincstár által történő átvételéhez kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosítása értelmében a jövőben Kincstár központi szerveegészségbiztosítási feladatkörében eljárva TAJ számot képez és vezeti a TAJ számmal rendelkező személyek azonosítóadatainak, a nemzeti adatvagyonba tartozó közhiteles nyilvántartását valamint gondoskodik a statisztikai adatok gyűjtéséről(147/2019 (VI. 25.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 108. szám)

 


4.    Közzétették a 2020. évi munkaszüneti napokkörüli munkarendet. Ennek értelmében a karácsonyt és a húsvétot leszámítva csak augusztus 20-a körül lesz négynapos hétvége jövőre.(7/2019 (VI. 25.) PM rendelet, Magyar Közlöny 108. szám)

 

 

5.    Hatályba lépése előtt több helyen módosították a babaváró támogatás igénylésének szabályait. Kamattámogatásra és a törlesztés szüneteltetésére is jogosultak lesznek azok a házaspárok, akiknek a gyermeke július 1-31. között születik úgy, hogy előtte a szülők – az igazolások megszerzéséhez szükséges ügyintézési idő miatt - még nem tudták igényelni a hitelt. Változás az is, hogy az adóslistára felkerült házaspárok már az adósságuk rendezését követően azonnal igényelhetik a babaváró támogatást.(151/2019 (VI. 26.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 109. szám)

 

6.    A babaváró hitelhez kapcsolódóan módosították a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló jegybanki rendeletet.A babaváró hitelt önerőként be lehet majd számítani a lakáshitel felvételébe, továbbá a babaváró hitellel más kölcsönt kiválthatnak az ügyfelek.(29/2019 (VI. 26.) MNB rendelet, Magyar Közlöny 109. szám)

 

 

7.    Az uniós jogharmonizáció keretében - különös figyelemmel a állatgenetikai erőforrások védelmére - újraszabályozták a hazai állattenyésztés kereteit, hatályon kívül helyezve a korábbi, több mint 25 éves jogszabályt. Az új törvény egyértelműen kimondja, hogy mezőgazdasági célból géntechnológiával módosított állatfajtát előállítani és állatot klónozni – ha törvény eltérően nem rendelkezik – tilos.(2019. évi LVI. törvény, Magyar Közlöny 110. szám)

 

8.    Szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításával bevezetésre került a magánszálláshely fogalma. A rendelet részletesen szabályozza szálláshely-üzemeltetési tevékenység feltételeit és a jegyző által történő hatósági ellenőrzésének szabályait. (155/2019 (VI. 27.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 111. szám)

 

9.    Az automataberendezés üzemeltetőjének adókötelezettségéről szóló pénzügyminisztériumi rendelet értelmében az állami adó- és vámhatóság az  automataberendezés üzemeltetőjének bejelentési kötelezettsége teljesítése alapján automataberendezéseknek egyedi regisztrációs számot ad. (8/2019 (VI. 27.) PM rendelet, Magyar Közlöny 111. szám)

 

 

10.    Módosítottak több Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, valamint  közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatást érintő, közszolgálati tárgyú törvényt. A jövőben felmentéssel megszüntethető közalkalmazotti jogviszony amennyiben az Nemzeti Közszolgálati Egyetem a  feladatok hatékonyabb biztosítására hivatkozva másik oktatót kíván alkalmazni. Változás, hogy a munkáltató a kormánytisztviselők számára az álláshelyen ellátandó feladatként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett oktatási tevékenységet is meghatározhat. (2019. évi LIX. törvény, Magyar Közlöny 113. szám)

 

11.    Kormányrendeletben szabályozták a Nemzeti Földügyi Központ osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos, öntözési koordinációs valamint erdészeti feladatait. (158/2019 (VI. 28.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 113. szám)

 

12.    A bírósági végrehajtással összefüggő egyes igazságügyi miniszteri rendeletek módosítása érinti a bírósági végrehajtói díjszabást. A díjemelés mellett a módosítás bevezeti  ügyviteli és iratkezelési díjat és megállapítja annak ügyenként felszámítható összegét. (18/2019 (VI. 28.) IM rendelet, Magyar közlöny 113. szám)

 

LexPraxis Szerkesztőség

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR