JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Változnak a mezőgazdasági szaktanácsadói tevékenységre vonatkozó szabályok
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Magyar Közlöny 2019. április 29-i számában jelent meg az agrárminiszter mezőgazdasági szaktanácsadási rendszert újraszabályozó rendelete. A szaktanácsadók alapvető feladata meghatározott szakterületeken a mezőgazdasági termelők, az erdőgazdálkodók és az élelmiszeripari feldolgozók igényei alapján szaktanácsadási szolgáltatás nyújtása polgári jogi szerződés keretében.

2019. május 24.

A  szaktanácsadói tevékenység megkezdésére az a személy vagy szervezet  jogosult, aki szaktanácsadói tevékenység végzésére irányuló bejelentési kötelezettségének eleget tett és a tevékenység végzéséhez megállapított feltételek teljesítését a   Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (továbbiakban: NAK) ellenőrizte. Ha a  bejelentő megfelel a jogszabályi feltételeknek, a  NAK a  szaktanácsadó részére szaktanácsadói igazolványt, a szaktanácsadó szervezet részére igazolást állít ki.


A névjegyzékbe regisztrált szaktanácsadó köteles legkésőbb a  szaktanácsadói tevékenység bejelentését követő naptári év végéig a NAK által szervezett szaktanácsadói alapképzésen részt venni és alapvizsgát tenni. A  szaktanácsadók képzésének részeként a  támogatható státuszban nyilvántartott szaktanácsadóknak évente kötelező a NAK-hoz bejelentett és elfogadott szakmai rendezvényeken vagy képzéseken való részvétel. Az  éves képzési kötelezettség 10 kreditpont megszerzésével teljesíthető a  szaktanácsadó tématerületéhez  akkreditált képzés elvégzésével, illetve szakmai rendezvényeken való részvétellel.  A  szaktanácsadók, illetve a  szaktanácsadó szervezetek értékelését és minősítését a kötelező éves beszámolók alapján a NAK végzi. A szaktanácsadók képzési és beszámolási kötelezettségének elmulasztása a tevékenység felfüggesztésével és névjegyzékből törtnő törléssel járhat.
Ha a  szaktanácsadó vagy a  szaktanácsadó szervezet valamely oknál fogva nem kívánja vagy nem tudja folytatni a szaktanácsadói tevékenységét, akkor tevékenységének szüneteltetését be kell jelentenie a NAK-hoz. A szüneteltetés három évnél hosszabb ideig tartó fennállása esetén a  szüneteltetés a  határidő lejárta előtt legfeljebb egy alkalommal újabb három évre meghosszabbítható.


A rendelet átmeneti rendelkezései értelmében a korábban nyilvántartásba vett szaktanácsadók külön bejelentés nélkül folytathatják tevékenységüket, azonban a NAK egy éven belül felülvizsgálja szakterületi jogosultságukat a bővített önéletrajzi követelményeknek megfelelően.


Jogszabály: 16/2019 (IV.29.) AM rendelet


Hatályba lépés napja: 2019 május 29.

Dr.Nemessányi Attila

LexPraxis Szerkesztőség

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

20

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR