JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő 2019. április 22-28.
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2019. április 30.

1.    Módosították a kiemelt településkép-védelmi környezettel kapcsolatos jogszabályokat a tervezett „Nemzeti Összetartozás Emlékhelye” elnevezésű, trianoni emlékhely építése érdekében. A beruházással érintett Agrárminisztérium műemlék épületének részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető. A Kossuth tér környékén üzletjelzés (cégér, üzlettábla, üzletfelirat) az üzletportállal együtt tervezhető, alakítható ki a homlokzathoz, az épület építészeti részletképzéséhez illeszkedő módon. (85/2019 (IV. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 68. szám)

 

2.    Létrehozták a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet. Az intézet alapvető feladata nemzetközi összehasonlító jogi kutatások, elemzések végzése a hazai jogalkotáshoz, a Kormány jogalkotási tervéhez és a jogszabályok hatályosulásának vizsgálatához kapcsolódóan. Az Intézet vezetőjét munkájában egy tiszteletbeli elnök segítheti. (95/2019 (IV. 25.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 70. szám)

 


3.    Változtak a mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez nyújtott kedvezményes hitel- és lízingdíj-támogatás igénybevételének feltételei. Nem jogosult a mezőgazdasági vállalkozás támogatás igénybevételére, ha nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősül, a beruházás termelési jogok, állatok és egynyári növények beszerzésére, illetve forgótőke finanszírozására irányul vagy a beruházás megvalósítása a kamattámogatás iránti kérelem benyújtását megelőzően már megkezdődött. (15/2019 (IV. 25.) AM rendelet, Magyar Közlöny 70. szám)

 

4.    A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény további végrehatási rendeleteit hirdették ki. Kormányrendelet rendelkezik a fővárosi és megyei kormányhivatalok valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalok működéséről és a kormánytisztviselők képzésének szabályairól, több, korábbi rendeletet hatályon kívül helyezve. A kormányablakoknál azonnal elintézhető ügyek köre bővült, ide tartozik az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítása iránti kérelem is. Közétették még a közszolgálati személyügyi nyilvántartásra, a kormányzati igazgatási létszámgazdálkodásra és a kormánytisztviselők teljesítményértékelésére vonatkozó részletes szabályokat is. A kormánytisztviselők kinevezését érintő lényeges rendelkezés, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szerv szakmai összetétele, az ellátandó feladatok jellege alapján és a helyi munkaerőpiac helyzetének figyelembevételével állapíthatja meg az álláshelyek betöltésének szakmai és képesítési feltételeit. A kormánytisztviselő 2019. március 1 –jétől álláshelyi elismerésre is jogosult, melynek maximális mértéke egy álláshelyen eltöltött negyven év szolgálati idő esetén öthavi illetmény. Krízistámogatásban részesülhet továbbá a kormánytisztviselő és annak halála esetén családja, amennyiben azt jövedelemi körülmények indokolják.(86/2019 (IV. 23.) Korm. rendelet, 87/2019 (IV. 23.) Korm. rendelet, 88/2019 (IV. 23.) Korm. rendelet, 89/2019 (IV. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 69. szám)

 

5.    Az egyházi elismerésről és az egyházi jogi személyek jogállásának és működésének sajátos szabályairól szóló kormányrendelet módosítása értelmében a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösségek bírósági regisztrációjára vonatkozó kérelmet a Fővárosi Törvényszékhez kell benyújtani. A kérelem kötelező adattartalmát a módosító jogszabály meghatározza. ( 91/2019 (IV. 23.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 69. szám)

 

LexPraxis Szerkesztőség

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR