JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Heti jogszabályfigyelő- 2019. március 11-15.
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Heti jogszabályfigyelőnkben a legjelentősebb jogszabály- módosításokat ismertetjük.

2019. március 19.

1.    Újraszabályozták a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram működését, melynek elsődleges feladata a közigazgatás  szakember-utánpótlásának biztosítása. A programra pályázat útján lehet jelentkezni és ha az  ösztöndíjas a gyakorlati képzést követő záróvizsga után az  állásajánlatot nem fogadja el, köteles a  részére kifizetett ösztöndíj teljes összegét kilencven napon belül visszafizetni. (52/2019 (III.14.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 44. szám)

 

2.    Kihirdették a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt. A vagyonkezelő alapítvány egy olyan speciális alapítványi forma amely főtevékenységként vagyonkezelést folytat. A vagyonkezelő alapítvány - mint Ptk.-ban szabályozott alapítvány altípusa - kifejezetten vagyonkezelési (befektetési és portfólió-kezelési) tevékenység folytatására jöhet létre, és e tevékenysége hozamából biztosítja céljainak megvalósítását. A vagyonkezelő alapítványt közérdekű célra is alapíthatják azzal, hogy az ilyen közérdekű vagyonkezelő alapítványokra speciális szabályok vonatkoznak. Az alapító az alapítói jogokat az alapítványra ruházhatja, valamint azok gyakorlására az alapítvány kuratóriumát is kijelölheti.  A vagyonkezelő alapítványok is a Ptk. szerinti alapítványi szabályozás hatálya alá esnek annyiban, amennyiben a törvény rájuk vonatkozóan eltérő rendelkezéseket nem állapít meg. (2019. évi XIII. törvény, Magyar Közlöny 43. szám)

 

3.    Módosították a jogalkotásról szóló törvényt. A módosítás rendelkezik a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolások nyilvánosságáról azzal, hogy Magyar Közlöny mellékletét képező Indokolások Tárában – meghatározott körben – kötelezővé teszi azok közzétételét. A deregulációs tevékenyég továbbfejlesztésének részeként szabályozza a már végrehajtott, joghatást már nem kiváltó jogszabályhelyek automatikus hatályvesztését valamint rendelkezik az egy jogszabály hatálybalépését megelőző – módosító, illetve hatályon kívül helyező – rendelkezésekről is. Kimondja, hogy a jogszabály szakmai tartalmát lehetőség szerint úgy kell kialakítani, hogy ha a jogszabály új adminisztratív kötelezettséget, új fizetési kötelezettséget, vagy egyéb módon a jogszabály címzettjeinek költségeit növelő új kötelezettséget vezet be, valamely már fennálló ilyen kötelezettség megszüntetéséről vagy arányos enyhítéséről is rendelkezni kell. (2019. évi II. törvény, Magyar Közlöny 41. szám)

 

4.    A jogalkotásról szóló törvényhez kapcsolódóan módosították a Nemzet Jogszabálytárról szóló kormányrendeletet is. A  Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni az Indokolások Tárában közzétett indokolásokat és az igazságügyért felelős miniszter által meghatározott, kiemelkedő társadalmi, gazdasági jelentőségű, hatályos jogszabály tekintetében a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslathoz kapcsolódó indokolásra, előterjesztői álláspontra és a  megalkotása vagy módosítása során keletkezett irományokra figyelemmel szerkesztett összefoglalókat. A jogszabály-összefoglalók előkészítéséről az  igazságügyért felelős miniszter gondoskodik. (48//2019 (III. 13.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 41. szám)

 

5.    Újraszabályozták a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló rendelkezéseket is. Az igazságügyi miniszter rendelete szerint a központi költségvetésről szóló törvény, annak módosítása és a  központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény tervezetéhez tartozó indokolást és a jelentős társadalmi, gazdasági hatással nem bíró vagy technikai, végrehajtási jellegű rendeletekhez tartozó indokolásokat nem kell közzétenni az Indokolások Tárában. (5/2019 (III. 13.) IM rendelet, Magyar Közlöny 41. szám)

 

6.    Megjelentek a Kormány által meghirdetett Családvédelmi Akció első rendeletei. A gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása érdekében nyújtott kölcsönhöz kapcsolódóan a rendeletben meghatározott feltételekkel állami támogatásként kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás (együttes nevükön babaváró támogatás) vehető igénybe. A kamattámogatás 5 százalék, gyermekvállalási támogatás legfeljebb tízmillió forint lehet. A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáráról szóló kormányrendelet szerint a támogatás mértéke 2,5 millió forint, de legfeljebb az autó bruttó vételárának fele. Az összeget az államkincstár folyósítja közvetlenül az autókereskedésnek. A többgyermekes családok otthonteremtési kedvezményét kiterjesztették a használt lakások vásárlására is. (44/2019 (III.12.) Korm. rendelet, 45/2019 (III.12.) Korm. rendelet, 46/2019 (III.12.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 40. szám)

 

7.    Kormányrendelet szabályozza az autóbuszos közúti személyszállítási tevékenység piacfelügyeletével kapcsolatos eljárást. Az  autóbuszos hatóság ellenőrzése során próbavásárlás elvégzésére közreműködő személyt vehet igénybe. Az autóbuszos hatóság által egy alkalommal kiszabható bírság összege százezer forinttól negyvenmillió forintig terjedhet. (43/2019 III. 12.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 39. szám)

 

LexPraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR