JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Kihirdették a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos jogszabályokat
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Magyar Közlöny 2019. évi 40. számában (2019. március 12.) olvasható a kormány családvédelmi akciótervével kapcsolatos jogszabályok módosításai.

2019. március 13.

A Kormány 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelete a babaváró támogatásról

 

A gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása érdekében a rendelet alapján nyújtott kölcsönhöz kapcsolódóan az e rendeletben meghatározott feltételekkel állami támogatásként kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás vehető igénybe. A kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-ig köthető meg.

 

A kölcsönszerződés megkötését a házaspár – együttes igénylőként – akkor igényelheti, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában megfelel a rendeletben támasztott feltételeknek, melyek az életkorra, lakcímre, biztosítási jogviszonyra, tartozásmentességre és egyéb tényezőkre terjednek ki.Kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít.

 

A kölcsön összege nem haladhatja meg a 10 000 000 forintot, folyósítására a kölcsönszerződés megkötését követően, egy összegben kerül sor.A kölcsön törlesztését a folyósítás napját követő hónaptól kell megkezdeni. A kölcsön teljes futamideje a 20 évet nem haladhatja meg, amelybe nem számít bele az első gyermek születését vagy örökbefogadását követően igénybe vett szüneteltetés időtartama.A törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – nem haladhatja meg az 50 000 forintot.

 

A támogatott személyek a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő második gyermekük esetén a még fennálló, e rendelet szerinti kölcsöntartozás 30%-ának megfelelő összegű,a harmadik gyermekük esetén az e rendelet szerinti teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak.

 

A   kölcsön   és   a   babaváró   támogatás   igénybevételéről   szóló   szerződés 2022. december 31-ig köthető meg.

 

A rendelet 2019. július 1-jén lép hatályba.

 

Rendelet a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról

 

A Magyar Közlöny 2019. évi 40. számában (2019. március 12.) olvasható a Kormány 45/2019. (III. 12.) Korm. rendelete a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról. A kormányrendelet a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos jogszabály-csomag részét képezi.

 

A szerzési támogatás a megfelelő befogadóképességű személygépkocsi megvásárlásához – ideértve a hitelintézeti kölcsön igénybevételével történő szerzés esetét is –, vagy tulajdonjoga zártvégű pénzügyi lízingszerződés útján történő megszerzéséhez vehető igénybe. A szerzési támogatás mértéke 2 500 000 forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50%-a.

 

A szerzési támogatás iránti kérelem benyújtására 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség.

 

A rendelet 2019. július 1-jén lép hatályba.

 

 

Szintén a Magyar Közlöny 2019. évi 40. számában (2019. március 12.) olvasható a Kormány 46/2019. (III. 12.) Korm. rendelete az egyes otthonteremtési tárgyú kormányrendeletek módosításáról.

 

Módosításban érintett jogszabályok:

 

1. Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet

2. A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet

3. A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet

A módosítások tartalmazzák az otthonteremtési támogatás bejelentett változásait. A rendelet 2019. július 1-jén lép hatályba.

 

LexPraxis Szerkesztőség

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR