GAZDASÁGI HÍREK

Szigorodik a rövid távú lakáskiadással kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Változik és egyben szigorodik a jövőben a szálláshely-szolgáltatók, így a rövid távon lakáskiadással foglalkozók (airbnb) regisztrációjára és bejelentési kötelezettségére vonatkozó szabályok.

2018. december 13.

Változik és egyben szigorodik a jövőben a szálláshely-szolgáltatók, így a rövid távon lakáskiadással foglalkozók (airbnb)  regisztrációjára és bejelentési kötelezettségére vonatkozó szabályok.   A módosítás értelmében a  szálláshely-szolgáltatók tevékenységük megkezdésétől számított 5 napon belül kötelesek lesznek elektronikus úton  regisztrálni  a  2019. január  1-jétől  létrejövő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban.

 

A  szálláshely-szolgáltató  a  Központ felé meglévő  adatszolgáltatási kötelezettsége kiterjed majd a szolgáltatást  igénybevevők (turisták) nevének , születési helyének és időpontjának, útiokmánya azonosító adatainak, a lakás címének, az érkezés és távozás időpontjának továbbítására. A törvény egyértelmű fogalmaz, amikor kimondja, hogy  okmány bemutatásának hiányában a  szálláshely-szolgáltató nem adhatja ki a lakást.


Az adatokat a  bejelentkezéskor ,  un. „ szálláshelykezelő szoftver” alkalmazásával,  a tárhely-szolgáltató által biztosított tárhelyen kerül rögzítésre. Az  olyan szálláshely-szolgáltatónak, amely legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosít szálláshelyként, a szoftvert térítésmentesen biztosítja a Központ.
Ha a  szálláshely-szolgáltató a  napi adatszolgáltatást a Központ  felhívása ellenére, ismételten nem teljesíti, az  üzemeltető a  szálláshely-szolgáltató hatósági ellenőrzését kezdeményezi a  szálláshely-szolgáltató felügyeletét ellátó jegyzőnél.


A szálláshely-szolgáltató által megadott adatokhoz a  Magyar Turisztikai Ügynökségen ,  a helyi önkormányzaton, a KSH-n  kívül a rendőrség és az adóhatóság is hozzáférési jogosultságot kap.  Központ  üzemeltetője  a szálláshely-szolgáltatók által átadott adatokat  automatikusan továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

 

A regisztrációs kötelezettséget a  2019. július 1-jét követően szálláshely-szolgáltatási tevékenységet megkezdő szolgáltatókra kell alkalmazni. Azok a  szálláshely-szolgáltatók  amelyek tevékenységüket már bejelentették és  működési engedéllyel rendelkeznek, kötelesek 2019. december 1-je és 2019. december 31-a között a regisztrációt teljesíteni.

 

Joganyag:  2018. évi  XCVII. törvény, 237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet
Megjelent: Magyar Közlöny 2018. évi 194. és 196.számában
Hatálybalépés napja:  2019.  január 1. és szeptember 1.

 

 

LexPraxis Szerkesztőség

 

 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR