GAZDASÁGI HÍREK

Egyszerűsödik a személygépkocsi bérleti díját terhelő áfa levonása
A hír több mint 30 napja nem frissült!

2019. január 1-jétől nem helyezhető levonásba a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

2018. november 27.

Az Áfa tv. jelenleg hatályos szabálya alapján a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka nem helyezhető levonásba. Nem vonatkozik ugyanakkor ez a korlátozás a személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adóra, ha az adóalany a személygépkocsit nyílt végű lízing, operatív lízing vagy bérlet keretében használja. Ettől függetlenül a lízingelt, illetve bérelt személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adó olyan mértékben helyezhető levonásba, amilyen mértékben az adóalany a személygépkocsit adólevonásra jogosító gazdasági tevékenysége érdekében használja, hasznosítja. Amennyiben jelenleg az adóalany élni kíván ezzel a lehetőséggel, akkor megfelelően dokumentált útnyilvántartás szükséges, amelyből megállapítható, hogy a személygépkocsi használat mennyiben szolgálja az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységet, vagyis mennyi az üzleti célú, illetve a magáncélú használat aránya.

 

Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott, és 2018. november 23-án kihirdetett adócsomag módosítása alapján 2019. január 1-jétől már nem kizárólag a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka nem helyezhető levonásba, hanem ugyanez a szabály lesz érvényes a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százalékára is. Ez a módosítás lehetővé teszi, hogy amennyiben az adóalany a jövőben nem kívánja részletesen vezetett útnyilvántartással a bérelt, illetve lízingelt személygépkocsi üzleti és magáncélú használatának mértékét alátámasztani, akkor útnyilvántartás vezetése nélkül levonásba helyezheti a személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százalékát.

 

Fontos kiemelni, hogy 2019. január 1-jétől – saját döntés alapján – továbbra is lehetősége van az adóalanynak arra, hogy részletes útnyilvántartást vezessen, kimutassa a személygépkocsi üzleti célú és magáncélú használatának arányát, és ennek figyelembevételével levonásba helyezze a személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adót.

 

Az új szabály – az átmeneti rendelkezés alapján – arra az esetre alkalmazható először, amikor az elszámolási időszak 2018. december 31-ét követően kezdődik és a levonási jog 2018. december 31-ét követően keletkezik.

 

 

(Adópraxis Szerkesztőség)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

30

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR