GAZDASÁGI HÍREK

A 2019-es cafeteria rendszer változásai
A hír több mint 30 napja nem frissült!

2018. 07. 20-án az Országgyűlés elfogadta a 2019-re vonatkozó adótörvény csomagot. Bár várhatóan őszi parlamenti ciklusban még alakulhat a személyi jövedelemadóról szóló törvény, a frissen elfogadott csomaggal az alábbi – alapvetően új – keretek között tervezhetik a munkáltatók a 2019-es juttatásokat.

2018. július 23.

Adómentes juttatások

 

A 2018-ban használt az óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad az adómentes kategóriában. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül elszámolhatják a cégek a költségeket adómentesen.
Ebben a juttatási körben nem csak az óvodai, bölcsődei alapszolgáltatások díja, hanem az ellátás, étkezés is támogatható a munkáltató oldaláról.

A többi gyakran használt adómentes elem (sportrendezvényre-kulturális szolgáltatásra szóló belépő, mobilitás célú lakhatási támogatás, lakáscélú támogatás, diákhitel támogatás, kockázati biztosítás) jövedelemként adózik 2019-ben az elfogadott szabályok alapján.

 

Béren kívüli juttatások

 

Béren kívüli juttatások közterhe jövőre 15% személyi jövedelemadó és 19,5% szociális hozzájárulási adó lesz. Ez összesen majd 34,5% adófizetési kötelezettséget jelent az idei 34,22% helyett.

Ebben a kategóriában a Széchenyi Pihenő Kártyát adhatják 2019-ben a munkáltatók az idén is ismert keretekkel.
- Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla - Évente 150.000 Ft-ig
- Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla - Évente 225.000 Ft-ig  
- Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla - Évente 75.000 Ft-ig  

Béren kívüli juttatást jövőre a versenyszférában évi 450.000 Ft munkaviszonyban töltött napokkal arányos részéig adhat a munkáltató.
Költségvetési szerveknél az évi 200.000 Ft időarányos része a maximális keret.

 

Egyes meghatározott juttatások

 

Ezen juttatási kör adóját a juttatás értékének 1,18 szorosára kell megállapítanunk 2019-ben.
Erre az adóalapra kell 15% személyi jövedelemadó és 19,5% szociális hozzájárulási adót fizetni.
Így az összes közteher 40,71% lesz.

 

Ebbe a kategóriába kerül majd a frissen elfogadott adócsomag szerint:
- A béren kívüli juttatások (SZÉP Kártya) keretösszeg feletti része
- Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás
- Ajándékutalvány – Csekély értékig (évente 1X a minimálbér 10%-ig)
...és még néhány speciális juttatási elem

 

A 2018-ban népszerű juttatások ebből a körből is a jövedelem mértékű adózási kategóriába kerülnek január 1-től. Így a munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulás, pénzösszeg juttatás után a munkáltatónak meg kell fizetnie a jövedelemhez kapcsolódó munkáltatói terheket, és a munkavállalótól is le kell vonnia és be kell fizetni az államkasszába a munkavállalói terheket.

 

Mire számíthatnak a munkavállalók?

 

Fata László a Zukunft Personal Hungary bérezés, juttatások, ösztönzőrendszerek területének szakértője még az adócsomag-javaslat Országgyűlés elé kerülését követően végzett egy kutatást a 2019-re tervezett cafeteria módosításokra adott várható munkáltatói reakciókról. Mivel a javaslatcsomag mindössze kisebb jogtechnikai korrekciókkal került elfogadásra, ezért a munkáltatók reakcióiról alkotott kép jelenleg is aktuális lehet.

 

A kutatás nem reprezentatív, de 559 munkáltató megkérdezésén alapult, akik 1-10.000 fős munkavállalói létszámmal rendelkeznek. A kutatásban  munkáltatók összesen 207.594  munkavállalót foglalkoztatnak. Ha a munkavállalói létszám alapján vizsgáljuk a válaszok  megoszlását, akkor az érintettek 14,65 százalékánál azt nyilatkozta a  munkáltató, hogy jövőre megszüntetné a juttatási rendszerét és nem is adna mást helyette. A leggyakoribb megoldásként az jelent meg, hogy a  juttatásokra fordított bruttó összeget a jövő évben is igénybe vehetnék a  munkavállalók, de jövedelemként adózva és SZÉP Kártyán kapnák majd ezt meg. Ez a megoldás az érintett munkavállalók 44 százalékánál várható 2019-re. Olyan munkáltató is akad, aki megpróbálja megtartani a juttatások idei nettó értékét. A munkavállalók 8,65 százaléka számíthatna arra a kutatás alapján, hogy a munkáltatója vállalja jövőre a plusz terheket.

 

A válaszadó cégek munkavállalóinak 12,5 százalékánál várható az, hogy bár csökkenni fog az idén kapott nettó juttatásainak értéke, de a terhek egy részét a munkáltatója vállalná, így a felek osztoznának majd az átalakítás miatt növekvő adóterheken.
A kutatásban részt vevő cégek válaszai alapján az érintett munkavállalók 20,2 százalékánál valamilyen egyéb, most még nem ismert változtatás várható.
 A kutatás eredménye alapján a foglalkoztatók minimális mértékben vállalnának többlet terheket az átalakítás következtében – foglalja össze Fata László, szakértő. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet a friss adócsomag szerint kialakult helyzetben.

 

Természetesen a munkáltatóknak az átalakításhoz az egyes juttatások közterhe mellett egyéb szempontokat is célszerű figyelembe venni – emlékeztet Fata László.

 

Amennyiben ez eddigi juttatások fő célja az volt, hogy a lehető legnagyobb juttatási értéket adja a munkatársak számára, úgy hasznos lehet jövőre a Széchenyi Pihenő Kártya és bér kifizetés kombinációjának tervezése. Ha azonban speciális célokkal adja 2018-ban a juttatásait a munkáltató (pl. gondoskodás, egészséges munkavállaló, megszerzés, megtartás, munkavállalói élmények közvetítése, munkáltatói márka építése stb.), akkor komolyabb tervezési feladat vár a cégekre, hiszen munkabér fizetéssel nehezebb az adott irányított felhasználást megvalósítani.

 

2018-ban gyakran használt elemek:

Cafeteria elem

Közteher 2019-ben

Óvoda, bölcsőde

A költségek mértékéig adómentes

Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla (*)

Évente 150.000 Ft-ig 34,5%, felette 40,71%

Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla (*)

Évente 225.000 Ft-ig 34,5%, felette 40,71%

Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla (*)

Évente 75.000 Ft-ig 34,5%, felette 40,71%

Ajándékutalvány

Évente egyszer a minimálbér 10 százalékig 40,71%, felette jövedelemként adózik.

Munkahelyi étkeztetés 

jövedelemként adózik

Erzsébet-utalvány 

jövedelemként adózik

Helyi bérlet 

jövedelemként adózik

Iskolakezdési támogatás 

jövedelemként adózik

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás

jövedelemként adózik

Egészségpénztár, önsegélyező pénztár - hozzájárulás

jövedelemként adózik

Pénzösszeg juttatás

jövedelemként adózik

Sportrendezvényre szóló belépő

jövedelemként adózik

Kulturális belépő

jövedelemként adózik

Mobilitás célú lakhatási támogatás (albérlet)

jövedelemként adózik

Lakáscélú támogatás

jövedelemként adózik

Diákhitel támogatás

jövedelemként adózik

Kockázati biztosítás (pl. egészség)

jövedelemként adózik

 

(*) A jelölt juttatások együttes értékét is vizsgálni kell.
Versenyszférában 450.000 Ft/év értékig áll rendelkezésre közszférában 200.000 Ft/év értékig a kedvező 34,5% mértékű közteher, felette 40,71% adó- és járulékteherrel kell számolni.
Az éves maximális összkereteket (450.000, 200.000) az adóévben munkaviszonyban töltött napok arányával kell arányosítani.

 

Fata László a Zukuft Personal Hungary szakértője

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR