JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosítása
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Magyar Közlöny 82. számában jelent meg az egyes földügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 103/2018. (VI. 11.) korm. rendelet, melynek a rendelkezései 2018. június 19-én léptek életbe. Ez a rendelet módosítja többek között az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adás-vételi és a haszonbérleti szerződés hirdetményi úton történő közlésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet (továbbiakban: korm. rendelet) szabályait, szintén 2018. június 19-ei hatállyal.

2018. július 20.

A korm. rendelet a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben meghatározott mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld, valamint tanya eladása, illetve haszonbérbe adása esetén a törvényen, vagy megállapodáson alapuló elővásárlási jog, továbbá a törvényen alapuló előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adás-vételi, illetve a haszonbérleti szerződésnek a jogosultakkal való hirdetményi úton történő közlésének részletes szabályait állapítja meg. A korm. rendelet rendelkezései kiegészítésre kerültek azzal, hogy a korm. rendeletben meghatározott eljárása során a jegyző hatósági hatáskört nem gyakorol.

 

Megváltoztak az adásvételi szerződés hirdetményi úton történő közlésének szabályai. Az eddig hatályban lévő rendelkezések a továbbiakban is hatályban maradtak. A rendelkezés kiegészítésére került sor, hogy amennyiben az adás-vételi szerződés a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához kötött, a jegyző a közzétételi kérelem másolati példányát is megküldi a mezőgazdasági igazgatási szerv részére. Így a továbbiakban is életben vannak azok a rendelkezések, hogy a jegyző az iratjegyzékkel együtt, a hozzá benyújtott adás-vételi szerződéseket, és az elővásárlásra jogosultak jognyilatkozatait a nyilatkozattételre nyitva álló határidő leteltét követő nyolc napon belül megküldi az eladó részére, ha az adás-vételi szerződés mentes a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása alól, vagy megküldi a mezőgazdasági igazgatási szerv részére jóváhagyás céljából. Az iratoknak a mezőgazdasági igazgatási szerv részére történő megküldése esetén a jegyző az irattovábbítás tényéről, azzal egyidejűleg értesíti az eladót.


Kiegészültek továbbá a haszonbérleti szerződés hirdetményi úton történő közlésére irányuló kérelem tartalmára vonatkozó előírások, vagyis a jegyző által feltüntetendő tartalmi elemek. A továbbiakban a feltüntetendő tartalmi elemek részét képezi, hogy, amennyiben az adásvételi szerződés a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyásához kötött, a tárgyi kérelem hatósági jóváhagyás iránti kérelemnek is minősül.

 

(LexPraxis szerkesztőség)

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR