JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

PM: A költségvetés tervezete megfelel a jogszabályoknak
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A jövő évi költségvetésről és annak megalapozásáról szóló törvényjavaslatok összhangban állnak az alaptörvény rendelkezéseivel, továbbá megfelelnek a magyarországi és a nemzetközi jogszabályoknak is - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén szerdán Budapesten.

2018. július 04.

Az államtitkár képviselői kérdésekre reagálva elmondta, hogy a kormány az államadósság csökkentésével és a hiány alacsony szinten tartásával teremti meg a költségvetés számára a fenntarthatóságot. A tartalékok mértéke jövőre 50 százalékkal emelkedik az ideihez képest - hívta fel a figyelmet Banai Péter Benő utalva arra, hogy a kockázatokra is odafigyel a kabinet.

 

A testület ülésén minden, a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott ellenzéki módosító indítványt elvetettek, ugyanakkor egy csomagban elfogadtak több kormánypárti javaslatot.

 

Az államtitkár kiemelte, a béremelésekre 2010 óta a gazdaság teljesítménye teremti meg az alapot. A jogszabálytervezet alapján 2019-ben várható átlagosan 9 százalékos keresetnövekedést szerinte az infláció mértéke semmilyen módon nem veszélyezteti.

 

Ezzel a szakpolitikus Csárdi Antal (LMP), a költségvetési bizottság alelnöke felvetésére reagált, aki azt állította, hogy a kabinet el fogja inflálni a béremelést. Az alelnök a jövő évi büdzsé-tervezetet a változatlanság és a fenntarthatatlanság költségvetésének nevezte, amely nem ad választ a társadalmi rétegek leszakadásának problémájára és a 21. század kihívásaira.

 

Bősz Anett független képviselő a bizottsági ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nem teljesíti a strukturális hiány csökkentésének előírását.

 

Banai Péter Benő a kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: örül, hogy nem az államadósság csökkentését, az államháztartási hiánycél tarthatóságát vagy a növekedési előrejelzést kérdőjelezi meg a képviselő és az Európai Bizottság. A strukturális hiány nem egzakt mutató, többféle számítási mód létezik annak meghatározására - jegyezte meg.

 

Ameddig a költségvetésben hiány szerepel, addig azt az állampapírok kibocsátásával, vagyis a nominális államadóság növelésével lehet ellensúlyozni - mondta a PM államtitkára Varga-Damm Andrea (Jobbik), a bizottság tagja megjegyzésére. Nem a kormány, hanem a Jobbik hazardíroz amikor több száz módosító indítványt nyújt be a költségvetéshez - tette hozzá.

 

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz és az azt megalapozó jogszabálytervezethez összesen 65+2 módosító javaslat érkezett a kormánypárti oldalról, amelyeket a minisztérium képviseletében az államtitkár támogatott és a bizottság is elfogadott tíz igen szavazattal.

 

A bizottság támogatta például az Innovációs és Technológiai Minisztérium költségvetési bevételeinek és kiadásainak a csökkentését több soron. Ezekre az indoklások szerint a tárca és különféle szervek - például a Miniszterelnöki Kormányiroda, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium - között létrejött megállapodások miatt volt szükség.

 

A szavazást követően a bizottság a két törvényjavaslat részletes vitájának lezárásáról is döntött.
Varju László (DK), a bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt nehezményezte, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem fogadta el meghívásukat, továbbá bejelentette, hogy jövő heti ülésükön Varga Mihály pénzügyminisztertől kérnek tájékoztatást a költségvetést érintő kérdésekről. Sajnálatosnak nevezte, hogy a költségvetési bizottság kormánypárti tagjai nem támogatták azt, hogy a beteg hozzátartozójukat otthon ápolók jövedelme emelkedjen.

 

Csárdi Antal szintén doorstep sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, a forint árfolyamának gyengülésével kapcsolatban nem kapott semmilyen választ a PM államtitkárától.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR