GAZDASÁGI HÍREK

Megállapodás született: Az adótervezésben közreműködők kötelesek lesznek bejelenteni a károsnak vélt adótervezési konstrukciókat
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei által alkotott Ecofin Tanács 2018. március 13-án megállapodásra jutott a javaslatról, amelynek célja az átláthatóság jelentős javítása az agresszív határokon átnyúló adótervezés problémájának kezelése érdekében. Az irányelvtervezet a legfrissebb azoknak az intézkedéseknek a sorában, amelyek az adókikerülés megelőzését szolgálják.

2018. április 09.

E rendelkezések értelmében azok az ún. adótervezésben közreműködők (például adótanácsadók, könyvelők, ügyvédek), akik adótervezési konstrukciókat dolgoznak ki, illetve ilyen szolgáltatásokat kínálnak, kötelesek lesznek bejelenteni az olyan konstrukciókat, amelyek potenciálisan agresszívnek tekinthetők.
A tagállamok egy központi adatbázison keresztül kötelesek lesznek automatikusan megosztani a beérkezett információkat. Így korábban azonosíthatóak lesznek az újonnan felmerülő adókikerülési kockázatok, és intézkedések hozhatók a káros konstrukciók kiküszöbölése céljából.


A tagállamok kötelesek lesznek szankciókat alkalmazni az ilyen, adótervezésben közreműködő szereplők közül azokkal szemben, akik nem tesznek eleget az átláthatósági intézkedéseknek.


„Az adókikerülés és az adókijátszás elleni küzdelemben stratégiánk egyik kulcsa az átláthatóság javítása” – nyilatkozott Vladiszlav Goranov, a Tanács soros elnökségét ellátó Bulgária pénzügyminisztere. „Ha a hatóságok még azt megelőzően információkhoz jutnak az agresszív adótervezési konstrukciókról, hogy azok működésbe lépnének, képesek lesznek megszüntetni a kiskapukat, mielőtt még azok következtében sor kerülne a bevételkiesésre.”


A határokon átnyúló adótervezési struktúrák egyre kifinomultabbá válnak, így a tagállamok számára egyre nehezebb feladatot jelent az adóalap erózióval szembeni védelmének biztosítása. Az irányelvtervezet azáltal hivatott megakadályozni az agresszív adótervezést, hogy lehetővé teszi az adótervezésben közreműködők tevékenységének fokozottabb figyelemmel kísérését.


Az irányelvtervezet meghatároz bizonyos „ismertetőjegyeket” azoknak a konstrukciótípusoknak az azonosítására, amelyekről bejelentést kell tenni az adóhatóságoknak. A konstrukció bejelentésének követelménye önmagában még nem lesz egyenlő a konstrukció károsnak nyilvánításával, mindössze azt jelzi majd, hogy azt az adóhatóságoknak érdemes lehet részletesebben megvizsgálniuk. Számos adótervezési konstrukció teljes mértékben jogszerű célt szolgál; a cél ezek közül a nem jogszerű konstrukciók kiszűrése.


A javaslat nagy vonalakban az OECD adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás megakadályozását célzó 2013. évi cselekvési tervének 12. pontját tükrözi.

Az Ecofin Tanács ülésén létrejött a fentiekre vonatkozó megállapodás. A Tanács további vita nélkül elfogadta az irányelvet, melyet a tagállamoknak 2019. december 31-ig kell átültetniük nemzeti jogszabályaikba és rendelkezéseikbe.


Az új adatszolgáltatási követelmények 2020. július 1-jétől lesznek alkalmazandók. A tagállamoknak háromhavonta, az azon negyedévet követő hónapon belül kell majd megosztaniuk az információkat, amely negyedévben az információkat az adótervezésben közreműködők bejelentették.

(Adópraxis Szerkesztőség)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR