SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Korábbi időszaki számla módosítása kata hatálya alá történő bejelentkezés után
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Egyik olvasónk szakértőnk tanácsát kérte, tekintettel arra, hogy társaságuk az eva hatálya alól átjelentkezett a kata hatálya alá, de az átjelentkezést követően szükségessé vált egy, az eva hatálya alatt kiállított számla módosítása.

2018. március 12.

Olvasónk levelében leírta, hogy társaságuk 2018. január 1-jével bejelentkezett a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata hatálya alá. A bejelentkezéssel egyidejűleg nem választottak alanyi adómentességet, vagyis bejelentették, hogy az általános forgalmi adót az általános szabályok szerint számolják el.

 

A kata hatálya alá történő bejelentkezést megelőzően adókötelezettségüknek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint tettek eleget, bevételi nyilvántartást vezettek.

 

Egyik partnerük részére 2017. december 12-én számlát állítottak ki. A számlán feltüntetett – egyébként adóköteles – szolgáltatás teljesítési időpontja 2017. december 6. A szolgáltatás ellenértékét partnerük 2017. december 22. napján átutalással kiegyenlítette.

 

Az általános forgalmi adóval növelt bevételt evás bevételként elszámolták és bevallották.

 

2018 februárjában partnerük hibás teljesítésre tekintettel vételár csökkentést kért, melyet elfogadtak. Ennek megfelelően a korábban kibocsátott számlát módosították.

A társaság kérdése arra irányult, hogy miként kell a vételár csökkentést, illetve a fizetendő általános forgalmi adó összegének módosítását elszámolni?
Szakértőnk szerint a kérdés megválaszolásakor abból kell kiindulni, hogy a szolgáltatás teljesítési időpontjában, a számla kiállításának időpontjában, illetve a vételár kiegyenlítésének időpontjában a társaság az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozott, és bevételi nyilvántartást vezetett.

 

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Eva tv.) 7. § (1)-(2) bekezdéseinek figyelembevételével a bevételt a jóváírás napján, azaz 2017. december 22. napján kellett megszerzettnek tekinteni. Az Eva tv. 6. (2) bekezdése alapján bevételként kellett figyelembe venni az áthárított általános forgalmi adót is. Ennek megfelelően a 2017. december 6. napján teljesített szolgáltatás általános forgalmi adóval növelt ellenértékét, mely 2017. december 22-én került jóváírásra a vállalkozás számláján, a vállalkozásnak 2017. évi evás bevételként kellett bevallania.

 

Tekintettel arra, hogy a vállalkozás a bizonylatot 2018 februárjában módosította, így figyelemmel kell lennie az Eva tv. 7. § (7) bekezdésében foglalt szabályra, mely szerint bizonylat módosítása esetén, az általános forgalmi adóról szóló törvénynek a számlázásra vonatkozó X. fejezetében előírtaknak megfelelően kibocsátott bizonylat kibocsátásának napján kell a bevételi nyilvántartást a módosítás összegével értelemszerűen módosítani. Ennek megfelelően a vállalkozás az egyszerűsített vállalkozói adó megállapítása érdekében vezetett bevételi nyilvántartást köteles módosítani. A módosítást 2018 februárjában a módosító számla kibocsátásának napján kell elvégezni, a bevételi nyilvántartásban kimutatott bevételt csökkenteni kell az engedmény összegével, valamint az engedményre jutó általános forgalmi adóval.

 

Tekintettel arra, hogy a módosítás következtében az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó 2017. évi bevétel csökken, így az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2017. évi adóbevallást önellenőrzés keretében módosítani szükséges. Ezt az önellenőrzést lehetővé teszi az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 54. § (1) bekezdése, mely szerint az önadózás útján megállapított adót, adóalapot az adózó helyesbítheti.

 

Érdemes megemlíteni, hogy a módosító számlán a vállalkozásnak a módosító számla kibocsátásának időpontjában érvényes adószámát kell feltüntetnie.

 

 

Dr. Teszéri-Rácz Ildikó
adójogi szakjogász, adószakértő

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR