GAZDASÁGI HÍREK

A veszteség levonhatósága új beruházás esetén a kiva alapjának meghatározásakor
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az új beruházások ösztönzése kiemelt szerepet kap a kisvállalati adó szabályozásában. Annak érdekében, hogy az új beruházások finanszírozása kapcsán keletkezett negatív egyenleg gyorsabban érvényesíthető legyen, a jogalkotó az új beruházás összegéig rugalmasabb szabályozást biztosít az általános veszteségelhatárolási szabályoknál.

2018. március 01.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 20. § (7) bekezdésében meghatározott speciális veszteségelhatárolási szabály alapján a korábbi évekről áthozott veszteség és a tárgyévben keletkezett veszteség (a Katv. 20. § (3)-(5) bekezdés szerinti tárgyévi negatív egyenleg) együttes összege – az új beruházás összegéig – a személyi jellegű kifizetések terhére is csökkenti az adóév és a következő adóévek adóalapját. Az adózó által az adóévi adóalap csökkentéseként felhasznált adóévi negatív egyenleg nem csökkenti a következő adóévek pozitív adóalapját, tehát ez az összeg a későbbi években értelemszerűen nem vehető figyelembe elhatárolt veszteségként.

 

Lényégében a beruházásokkal kapcsolatosan akkor csökkenthető a kisvállalati adóalap, ha van elhatárolható vesztesége az adóalanynak.

 

Az új beruházás összegének minősül a kisvállalati adóalanyiság időszakában beszerzett, előállított, korábban még használatba nem vett tárgyi eszközökkel (beruházással), szellemi termékekkel, kísérleti fejlesztés aktivált értékével kapcsolatos adóévi kifizetések összege, függetlenül attól, hogy az érintett eszközt (eszközöket) rendeltetésszerűen használatba vették-e az adóévben.

 

Érdemes megemlíteni, hogy amíg a fenti lehetőség a korábbi évekről áthozott veszteség kapcsán a kisvállalati adó 2017. január 1-je előtt hatályos szabályozása alapján is elérhető volt, addig a tárgyévben keletkezett veszteség (Katv. 20. § (3)-(5) bekezdés szerinti tárgyévi negatív egyenleg) személyi jellegű kifizetésekből való levonhatósága új elem a korábbi szabályozáshoz képest.

 

A Katv. 2017. november 24. napjától hatályos 32. § (11) bekezdése szerinti átmeneti rendelkezés lehetőséget ad azoknak az adózóknak, akik a 2017. év előtt is a kisvállalati adó alanyai voltak, hogy az új beruházásokkal kapcsolatosan teljesített korábbi kifizetéseket (amelyekkel az adózó a 2017. évet megelőzően döntése szerint teljes mértékben csökkenthette az adóalapját, azonban a 2017. évet megelőzően az adóalap csökkentéseként nem vette figyelembe) a 2017. adóévben adóévi kifizetésnek tekintsék, és így ezen összegekkel is csökkentsék adóalapjukat, ha az egyéb feltételek fennállnak.

 

További átmeneti rendelkezés kimondja, hogy a veszteségelhatárolás figyelembevételével kapcsolatos, 2017. november 24. napjától módosított szabályok a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazhatóak.

 

( Adópraxis Szerkesztőség)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR