GAZDASÁGI HÍREK

Népszerűvé vált a KATA az utóbbi években
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Február 26-ig kell benyújtaniuk éves adóbevallásukat a kisadózó vállalkozásoknak, azaz a KATA szabályai szerint adózóknak. Az egyszerűsített vállalkozási forma igen népszerűvé vált az utóbbi években Magyarországon. 2017-ben KATA adóalanyiságot választhatták az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, a betéti társaságok, illetve a közkereseti társaságok. Utóbbiak abban az esetben, ha kizárólag magánszemélyek a tulajdonosai.

2018. február 11.

Mellékállású KATÁ-s adózó 25 ezer forintot, főállású 50 vagy 75 ezer forint adót fizethet havonta. Hogy ez miért számít? Ezt Kökényesiné Pintér Ilona adótanácsadó magyarázta el: a különbség az ugyanis az jelenti, hogy ha valaki 50 ezer forintos KATA-t fizet, akkor az nyugdíj és szolgálati idő szempontjából az csak 0,8 évnek számít. Viszont a magasabb, 75 ezres tételnél már egy 1 évnek fog számítani.

 

Természetesen alanyi áfamentesség is járhat a vállalkozónak, ha évente 8 millió forint alatt van a bevétele.

 

Lakó Enikő könyvelő ezt az információt azzal egészítette ki, hogy fontos tudni, ha ezt év közben kezdjük a vállalkozást, akkor ezt a bevételi maximumot arányosítani kell mindig az év eleje óta eltelt napokra. Emiatt a kisadózó vállalkozásoknak bevételi nyilvántartást kell vezetniük, ami elmondása alapján lehet akár egy megfelelően precízen vezetett számlatömb is, kiegészítve a bevétel megszerzési időpontjával, így ugyanis az hitelesen nyomon követhető.

 

Bárki kitöltheti a NAV programjával a megfelelő bevallást

 

Ugyan könyvelők és adótanácsadók akár el is készítik a bevallást a vállalkozónak, de a NAV honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő program, az úgynevezett “ÁNYK” segítségével a bevallás bárki által beadható néhány lépést követően. Ehhez az M1 műsorában gyakorlati segítséget is adott egy szakértő.

 

Persze vannak olyan kivételek, amikor nem elég a sima KATA-s bevallás: ugyanis ha van olyan adóalany, akinek 1 millió forintot meghaladó összértékben számláztunk 2017-ben, akkor ezt fel kell tüntetni egy külön lapon – figyelmeztet Kökényesiné Pintér Ilona. Hozzátette: ha a bevétel éves szinten meghaladta a 12 millió forintot, szintén egy új lap nyílik a programban, és ezt ide kell beírni.

 

Ám nem csak írni kell, hanem fizetni is: a 12 milliós bevétel feletti résznél 40 százalékos adót kell bevallani, ez az ún. százalékos KATÁ-t. Azt is jó tudni a KATÁ-val kapcsolatban, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója – más vállalkozási formákhoz képest – kiváltja a vállalkozó járulékait, valamint a bevétel után keletkezett közterheket is.

 

(M1 Forint, fillér)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

24

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR