SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Megválasztható-e két vállalkozói jogviszony esetén, hogy melyik legyen a „főfoglalkozás”?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Esetünkben egy természetes személy egyrészről egy korlátolt felelősségű társaságban ügyvezetőként a Tbj. hatálya alá tartozó társas vállalkozó, de egyidejűleg, mint egyéni vállalkozó a Kata tv. szerinti kisadózó.

2018. február 04.

Vállalkozásod első lépései pdf >>

 

Jelenleg, mint biztosított főfoglalkozású társas vállalkozó a Tbj. szerinti 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 8,5 százalékos egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék fizetésére kötelezett (a korlátolt felelősségű társaság, mint társas vállalkozás pedig fizeti utána a szociális hozzájárulási adót).


E járulékok alapja a társas vállalkozó részére kifizetett ügyvezetői díjazás (amely megfelel a törvény szerinti személyes közreműködői díjnak), mint járulékalapot képező jövedelem, azonban havonta

a)    a 10 százalékos nyugdíjjárulékot legalább a társadalombiztosítási minimálbér,
b)    a 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot legalább a társadalombiztosítási minimálbér másfélszeres összege
után kell megfizetni.

 

A biztosított társas vállalkozó járulékfizetéséről szóló rendelkezések alkalmazásában társadalombiztosítási minimálbér: a tárgyhónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb havi összege, ha azonban a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, akkor a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege.

 

A minimálbér összege a 2018. évben havi 138.000 forint, a garantált bérminimum összege pedig havi 180.500 forint.

 

A NAV által kiadott állásfoglalás szerint az ügyvezetés nem igényel középfokú végzettséget, ezért a 138.000 forintos összegből kell kiindulni.

 

A szociális hozzájárulási adó minimális alapja a társadalombiztosítási minimálbér 112,5 százaléka.

 

A másik vállalkozásában, a katás egyéni vállalkozásban, mint főállásúnak nem minősülő kisadózó jelenleg a havi 25.000 forintos tételes adót fizeti.  

 

Az érintett személy a könyvelővel való konzultáció után arra az elhatározásra jutott, hogy egyéni vállalkozásában fizetné, mint főállású kisadózó a havi 50.000 forintos tételes adót, ami abból a szempontból lenne számára kedvező, hogy a Tbj. szerinti társas vállalkozói jogviszonyban biztosított mellékfoglalkozású társas vállalkozó lehetne, és ekkor itt a járulékfizetésnél a minimális járulék alapja nem érvényesülne, és ha az ügyvezetésért nem venne fel díjazást, akkor nem is kellene járulékot fizetni, a gazdasági társaság pedig nem fizetne utána szociális hozzájárulási adót.

 

Vagyis a társas vállalkozói jogviszony helyett az egyéni vállalkozói jogviszony lenne a „főfoglalkozása”.

 

Vajon van-e erre jogi lehetőség?

 

Határozottan ki kell jelenteni, hogy nincsen! A Kata tv. 1. § 8. pontjának g) pontja szerint, ha valaki a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül, akkor nem lehet főállású kisadózó.

 

Márpedig emberünk a Tbj. szerinti kiegészítő tevékenységűnek nem minősülő biztosított társas vállalkozó, ezért katás jogviszonyában csakis főállásúnak nem minősülő kisadózó lehet.

 

dr. Futó Gábor
ügyvéd és társadalombiztosítási szakértő

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR