SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Mit tegyen a saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, ha beteg lesz?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó főszabály szerint egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. A járulékot azonban nem kell megfizetni a keresőképtelenség időtartamára. Gyakori kérdésként merül fel, hogy kell-e, illetve, ha kell, akkor hogyan kell igazolni a keresőképtelenséget egy saját jogú nyugdíjas esetén?

2018. január 21.

A saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) szerint kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak minősül.

 

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékot és nyugdíjjárulékot köteles fizetni.

 

 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.320 forint, napi összege 244 forint.

 

A nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék.

 

A nyugdíjjárulék alapja:
•    a vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozói tevékenységből származó vállalkozói kivét,
•    átalányadózó egyéni vállalkozó esetén az átalányban megállapított jövedelem,
•    egyszerűsített vállalkozói adózást választó egyéni vállalkozó esetén az Eva tv-ben meghatározott adóalap 10 százaléka.

 

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot az egyéni vállalkozói nyilvántartásba való bejegyzés napjától az egyéni vállalkozói nyilvántartásból való törlés napjáig köteles megfizetni.

 

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie – többek között – arra az időtartamra, amely alatt keresőképtelen.

 

A keresőképtelenséget a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetén ugyanúgy kell igazolni, mint biztosítottak esetén.

 

Az Ebtv. 45. § szerint a keresőképesség elbírálására az egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésben nevesített orvosa és a keresőképesség elbírálására jogosító szerződést kötött orvos jogosult.

A keresőképtelenség a vizsgálatra jelentkezés időpontjától eltérően, legfeljebb 5 napra visszamenőleg is igazolható.
Visszamenőleges keresőképtelenségi igazolás esetén, orvosi dokumentáció alapján a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napig visszamenőleg igazolhatja a keresőképtelenséget.

Kivételesen indokolt esetben az orvosszakértői szerv a keresőképtelenséget a vizsgálatra jelentkezés időpontjától legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg is igazolhatja.

 

Összefoglalásként megállapítható, hogy amennyiben a saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó megbetegszik, és ennek következtében keresőképtelenné válik, akkor ahhoz, hogy erre az időtartamra mentesüljön az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól, keresőképtelenségi igazolást kell beszereznie. A tapasztalatok szerint ez a keresőképtelenségi igazolás számos esetben hiányzik, melynek oka, hogy a saját jogú nyugdíj folyósításnak időtartama alatt nem jár táppénz.

 

dr. Teszéri-Rácz Ildikó
adójogi szakjogász, adószakértő

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR