SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Új ellátás 2018 januárjától a kivételes rokkantsági ellátás
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Meghatározott feltételek mellett kivételes rokkantsági ellátást kaphatnak januártól azok a megváltozott munkaképességű személyek, akik nem rendelkeznek elegendő biztosítási idővel.

2018. január 08.

A Kormány a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény módosításával (Mmtv.) 2018. január 1-jével bevezeti a kivételes rokkantsági ellátást, amelyet az a megváltozott munkaképességű személy vehet igénybe


-    akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota ötven százalékos vagy kisebb mértékű, és a rehabilitációja nem javasolt,
-    vagy rehabilitálható, de a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az öt évet nem haladja meg,
-    akinek a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti kérelmét biztosítási idő hiánya miatt elutasító döntés véglegessé vált és e döntésben foglaltak szerint rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével,
-    aki keresőtevékenységet nem végez és rendszeres pénzellátásban nem részesül.

 

Fontos tudni, hogy ez az ellátás kizárólag különös méltánylást érdemlő körülmények esetén, mérlegelési jogkörben hozott döntés alapján állapítható meg, az éves költségvetési törvényben meghatározott keretösszeg kimerítéséig. Az így megállapított ellátás összege csupán a rokkantsági ellátás hatvanöt százaléka, azaz lényegesen alacsonyabb annál, mint ami az érintett részére rokkantsági ellátásként megállapítható lenne elegendő biztosítási idő megléte esetén. Így például az a megváltozott munkaképességű személy, aki a komplex minősítés alapján kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható, ha az ellátás megállapításakor havi átlag jövedelemmel nem rendelkezik, rokkantsági ellátásként jelenleg havi 48 050 forintra számíthat. Ha ugyanezen igénylő számára kivételes rokkantsági ellátást állapítanának meg, annak összege csupán 31 230 forint lenne, de ennél alacsonyabb összegű, akár havi 18 730 forint kivételes rokkantsági ellátás is megállapítható.

 

Bár az ellátás nélkül maradó személyek száma csökken, jelen szabályozás mellett is lesznek, akik az előírt biztosítási idő felével sem rendelkeznek, vagy az előirányzott költségvetési keret kimerülése miatt nem részesülhetnek ellátásban.

 

Az Mmtv. másik lényeges módosítása értelmében a rehabilitációs ellátás folyósítása pedig meghosszabbítható lesz. Erről a törvény úgy rendelkezik, hogy a rehabilitációs ellátás – a rehabilitációs hatóság komplex minősítésében foglalt körülményekre tekintettel – a jogosultsági feltételek fennállása esetén ismételten megállapítható.

 

dr. Villányi Zsuzsanna
társadalombiztosítási szakértő

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR