GAZDASÁGI HÍREK

KATA változások 2018. január 1.-jétől
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai néhány ponton 2018. január 1-jétől módosításra kerülnek. A módosítások egyrészt lehetővé teszik, hogy ügyvédi irodák is választhassák a KATA szerinti adózást, másrészt kedvezőbbé teszik a KATA szerinti adózást alkalmazó adózók adókötelezettségét.

2017. november 23.

Nem főállású kisadózó a nappali tagozatos tanuló, hallgató

 

A nappali tagozatos hallgatói jogviszonyuk mellett a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választó, egyéni vállalkozóként tevékenységet végző adózók jelenleg főállású kisadózónak minősülnek, így utánuk havi 50 ezer forint mértékű tételes adófizetési kötelezettség keletkezik. Ettől eltérően, a társadalombiztosítás rendszerében a nappali tagozatos hallgatónak minősülő egyéni és társas vállalkozók mentesülnek a járulékfizetési alsó határ alapján történő járulékfizetés alól, esetükben a ténylegesen elért (járulékalapba tartozó) jövedelem képezi az egyéni járulékok alapját. A módosítás eredményeként a KATA hatálya alatt is kedvezőbb adózási megítélés alá kerülnek a tanulói, hallgatói jogviszony mellett vállalkozási tevékenységet folytatók. Így 2018. január 1-jétől nem minősül főállású kisadózónak, aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat.

 

A módosítás alapján, 2018. január 1-jétől az említett tanulmányokat folytató kisadózónak az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forintos tételes adót kell majd fizetnie a főállású kisadózók havi 50 ezer forint összegű tételes adója helyett.

 

Ügyvédi iroda is lehet KATA adóalany

 

A jelenleg hatályos törvény alapján a KATA alanya lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, illetve a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság. 2018. január 1-jével kibővül a KATA választására jogosultak köre az ügyvédi irodákkal.

Érdemes megjegyezni, hogy az egyéni ügyvédek már a jelenleg hatályos törvény alapján is választhatják a KATA szerinti adózást, tekintettel arra, hogy az egyéni ügyvédek a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmező rendelkezése alapján egyéni vállalkozónak minősülnek.

 

Emelkedik a főállású kisadózók ellátási alapja

 

2018. január 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a jelenlegi 22 százalékról 19,5 százalékra. E csökkentéssel összefüggésben emelkedik a főállású kisadózók ellátási alapja a jelenlegi 90.000 forintról 94.400 forintra. Abban az esetben, ha a főállású kisadózó után nem az 50.000 forint tételes adó, hanem a magasabb összegű, vagyis a 75.000 forint tételes adó kerül megfizetésre, akkor az ellátások számításának alapja a jelenlegi 150.000 forintról 158.400 forintra emelkedik. Ez az ellátási alap kerül figyelembevételre a kisadózó vállalkozót megillető társadalombiztosítási és álláskeresési ellátások megállapítása során.

 

dr. Teszéri-Rácz Ildikó

adójogi szakjogász, adószakértő

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR