SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Az egészségbiztosítási ellátás megállapításához szükséges jövedelemigazolás a gyakorlatban
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Cikkünkből megtudhatja, hogy milyen esetekben és milyen formában szükséges munkaviszony megszűnésekor az egészségbiztosítási ellátás megállapításához szükséges jövedelemigazolást kiállítani.

2017. november 17.

A „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvány (a továbbiakban: „Jövedelemigazolás”) a központi egészségbiztosítási szerv megrendelésére előállított nyomtatvány, mely szigorú számadásúnak minősül.

 

A jövedelemigazolást 2013. július 15. napját megelőzően a foglalkoztató köteles volt minden olyan (volt) biztosított részére kiadni, akinek megszűnt a jogviszonya. Ezen időpontot követően viszont a foglalkoztató kötelezettsége már csak a biztosított kérelme esetén áll fenn. Ugyanezen időponttól alkalmazandó az a szabály, hogy az egyes pénzbeli egészségbiztosítási ellátások, illetve a baleseti táppénz összegének meghatározása során kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelmet lehet figyelembe venni. 2015. január 1-jétől pedig a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások és a baleseti táppénz megállapítása alapjául a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál bevallott jövedelmi adatok szolgálnak. Mindezek a módosítások a „Jövedelemigazolás”-ok felhasználási körét radikálisan szűkítették.

 

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel járó jogviszony megszűnésének napján a foglalkoztató a biztosított írásbeli kérésére a „Jövedelemigazolás”-on köteles igazolni a megelőző naptári év első napjától a jogviszony megszűnésének napjáig a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmét és azon időtartamokat, amelyekre a biztosítottnak pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme nem volt. A biztosított „Jövedelemigazolás” kiadása iránti írásbeli kérelmének átvételéről a foglalkoztatónak igazolást kell kiadnia. A „Jövedelemigazolás”-ra külön fel kell vezetni az irányadó időszakban kifizetett nem rendszeres jövedelem összegét, jogcímét, megjelölve a kifizetésre való jogosultság időtartamát, valamint a kifizetés időpontját. A „Jövedelemigazolás” mellékletét képező pótlap használata akkor kötelező, ha a kifizetett nem rendszeres jövedelem feltüntetésére a „Jövedelemigazolás”-on nincs elegendő hely. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a 2015. január 1-jén történt jogszabályi változások azt is eredményezték, hogy megszűnt a különbségtétel a rendszeres és nem rendszeres jövedelmek között.

 

Jelenleg is hatályos még az a jogszabályi rendelkezés, mely szerint, ha a biztosított a 2015. január 1-jét megelőzően született gyermekre tekintettel igényel gyermekgondozási díjat, akkor az igény bejelentésével egyidejűleg a foglalkoztató rendelkezésére bocsátja az előző év első napjától az ellátás igényléséig minden más munkáltató által kibocsátott „Jövedelemigazolás”-t. Foglalkoztató hiányában a biztosított a gyermekgondozási díj iránti kérelemmel együtt az irányadó időszak jövedelmét igazoló „Jövedelemigazolás”-t közvetlenül a járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz nyújtja be. A rendelkezés hatálya alá tartozó igénylőkre, illetve gyerekekre tekintettel a „Jövedelemigazolás” használata az elmúlt évek alatt minimálisra csökkent, és ma már csak kivételesen kerül sor az alkalmazására.

 

A „Jövedelemigazolás”-t tehát, ha a (volt) biztosított kéri, továbbra is ki kell adni a részére, és azon fel kell tüntetni a nyomtatvány egyes rovatai által megkövetelt adatokat. Jelentősége már csak a 2015. január 1-je előtt született ikergyermek esetében lehet. 2018. január 1-jétől pedig szinte teljesen megszűnik a gyakorlati szerepe és alkalmazása is.

 

Dr. Bogdán Zsuzsanna
társadalombiztosítási szakértő

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR