GAZDASÁGI HÍREK

Nyugdíjasok novembere
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A jövő január 1-jei nyugdíjemelés már ismert. Ez a fogyasztói árnövekedéshez kötött. A már elfogadott 2018. évi központi költségvetési törvény szerint a nyugdíjemelésnél 3,0 százalékos fogyasztói árnövekedést kell figyelembe venni. Így a nyugdíjemelés mértéke 2018. január 1-jétől 3 százalékos lesz.

2017. szeptember 27.

Viszont még ezt megelőzően november hónapban kétszer is ráköszönhet a nyugdíjasokra a „szerencse”.

Kiegészítő nyugdíjemelés

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) úgy rendelkezik, hogy a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást – ideértve a Tny-ben meghatározott egyéb nyugdíjszerű ellátásokat is – a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. A tárgyévi tervezett fogyasztói árnövekedést a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg.

Maga a Tny. rendelkezik arról is, hogy amennyiben a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a korábban becsült mértéket, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni.

Az Országgyűlés egyébként is felhatalmazta a Kormányt arra, hogy a tényleges, illetőleg a várható makrogazdasági folyamatok és adatok ismeretében a szükséges feltételek megléte esetén további kiegészítő intézkedéseket tegyen. Eredetileg 0,9 százalékos nyugdíjemelést céloztak meg ugyan (ekkora összeggel tervezte várható fogyasztói árnövekedést a 2017-es költségvetési törvény), de végül is 1,6 százalékkal emelkedtek 2016. január 1-jétől a nyugdíjak.

A Magyar Nemzeti Bank friss prognózisa szerint azonban a fogyasztói árnövekedés ennél is ténylegesen magasabb lesz. A pontos adatok még nem ismertek, de amennyiben ez eléri a 2,6 százalékot, akkor novemberben január 1-jére visszamenőlegesen tovább 1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés lesz, ha ezt nem éri el, akkor a fentiekben tárgyalt egyösszegű kifizetésre kerül sor.

A tényleges infláció mértékét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi inflációs jelentése alapján kell számításba venni.

Az emelés havi mértéke beépül a nyugdíj összegébe, így 2018. januárban már ez az emelt összeg lesz az előre jelzett 3 százalékos nyugdíjemelés alapja.

Nyugdíjprémium

Azok a nyugdíjasok, akik tavaly már betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, szintén novemberben egy egyszeri nyugdíjprémiumban is részesülhetnek. Ennek feltétele, hogy idén a GDP (nemzeti össztermék) növekedése haladja meg a 3,5 százalékot. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint a növekedés elérheti a 4,1 százalékot is.

A másik feltétel, hogy az államháztartási hiány célzott mértéke is teljesüljön. Ennek mértékét az állami költségvetésről szóló törvény határozza meg.

Úgy tűnik ezzel sem lesz baj. Ugyanakkor ilyen nyugdíjprémiumban csak azok reménykedhetnek, akik már 2016. évben betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és 2017. novemberében nyugellátásban részesültek. Ebbe a körbe tehát nem tartoznak bele azok a nők, akik a 40 évi jogosultsági idővel mentek nyugdíjba, de 2017. január 1-je előtt még nem érték el a nyugdíjkorhatárt.

A nyugdíjprémium összege egyébként a következő két szám szorzata lehet: a bruttó hazai össztermék növekedése 2017-ben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4, valamint a nyugellátás 2017. november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósítási feladatokat ellátó szerv hivatalból állapítja meg és a november havi nyugellátással együtt folyósítja. Ez a nyugdíjprémium azonban nem épül be a nyugdíj összegébe, vagyis a 2018. januári kötelező nyugdíjemelés során ez nem számít bele az emelés alapjául szolgáló nyugdíjösszegbe. Ez a juttatás nem lesz arányos. Vagyis nem mindenki kap azonos összeget. Azért, mert akinek kb. 80.000 forinttal magasabb a nyugdíja, várhatóan a juttatás fix összegűvé válik (van ugyanis egy 20.000 forintos felső határ is).

 

DR. Futó Gábor

TB szakértő

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR