SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Kedvezőbb lett a hivatásos sportolók és az edzők ekho szerinti adókötelezettsége
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A 2017 nyarán elfogadott adócsomag módosította az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvényt a hivatásos sportolókra és az edzőkre vonatkozó bevételi értékhatár tekintetében.

2017. szeptember 11.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény módosította az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Ekho tv.) rendelkezéseit a hivatásos sportolókra és edzőkre vonatkozó bevételi értékhatár tekintetében.

Az Ekho tv. módosított 3. § (4) bekezdés d) pontja értelmében a hivatásos sportoló, illetve edzőfoglalkozást folytató magánszemély az eddigi 125 millió forint bevétele helyett már 250 millió forint bevételére alkalmazhatja az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (a továbbiakban: ekho) szerinti adózást, amennyiben az adóévben legalább az éves minimálbért elérő nagyságú általános szabályok szerinti közterhet viselő jövedelmet szerez. Ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, az összeghatáron az általános forgalmi adóval csökkentett bevétel értendő.

Az Ekho tv. alkalmazásában

· sportoló az a magánszemély, aki az adóévben az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója,

· edző az a magánszemély, aki az adóévben az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet edzője, vagy az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség edzője, válogatott vezetőedzője (szövetségi kapitánya).

A 250 millió forint bevételi értékhatár a 2017. január 1-jétől megszerzett bevételekre alkalmazható.

Az ekho alapja a sportolói, illetve edzői tevékenység bevétele, csökkentve – ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett – az általános forgalmi adóval. A magánszemélynek az ekhoalap összegéből általános esetben 15 százalék ekhot kell fizetnie.

Ha a magánszemély a kifizetést megelőzően nyilatkozik arról, hogy nyugdíjas (ebben az esetben nem feltétel a legalább 183 nap nyugdíjasként eltöltött idő), akkor a fizetendő ekho mértéke 11,1 százalék.

A kifizetőt – főszabályként – az ekhoalap összege után 20 százalék ekho terheli, emellett ráhárul a magánszemély által fizetendő ekho levonásának, befizetésének és bevallásának kötelezettsége is.

A jogszerűen ekhoalapként figyelembe vett bevétel után megfizetett ekho a személyi jövedelemadót, a Tbj.-ben meghatározott a biztosítottat terhelő járulékokat és a kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adót váltja ki.

A magánszemélyt terhelő ekhoból az ekhoalap 9,5 százaléka személyi jövedelemadónak, 3,9 százaléka nyugdíjjáruléknak (kivéve, ha a magánszemély nyugdíjas), 1,6 százaléka természetbeni egészségbiztosítási járuléknak minősül. A fizetendő közterhek mértéke tehát kedvezően alakul például a munkaviszonyban történő foglalkoztatás esetében fizetendő közterhekhez képest, mivel ilyen esetben a magánszemélynek a kifizetett munkabér után 15 százalék személyi jövedelemadót, 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR