GAZDASÁGI HÍREK

Minden nem állami iskolafenntartónál hibát talált az ÁSZ
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Tízből nyolc köznevelési közfeladatokat nyújtó, államháztartáson kívüli szervezet nem tett eleget a közpénz felhasználásához kapcsolódó közzétételi kötelezettségének, a fennmaradó kettő pedig kisebb hiányosságokkal teljesítette azt - ismertette az Állami Számvevőszék alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2017. szeptember 07.

Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: az ÁSZ ellenőrzései során mindig kiemelt figyelmet fordít az átláthatósági törvény biztosítékainak érvényesülésére, az eredmény viszont azt mutatja számukra, hogy a közpénzek átláthatósága terén még jelentős erőfeszítésekre van szükség.

Elmondta: azt vizsgálták, hogy a fenntartók az állami támogatásokat szabályszerűen, átlátható módon, illetve szabályozott keretek között használták-e fel, a humánszolgáltatást nyújtók rendelkeznek-e megfelelő belső szabályozással, a közérdekű adatokat megfelelő módon nyilvánosságra hozták-e, valamint, hogy a szolgáltatást igénybe vevők megfelelő információkhoz tudnak-e jutni az intézmények működéséről.

Az ÁSZ megállapította, hogy közfeladat ellátásának kereteit döntően megfelelően vagy kisebb hiányosságokkal, de a jogszabályoknak megfelelően alakították ki a fenntartók, a támogatások felhasználásában azonban találtak szabálytalanságokat.

A vizsgált tíz fenntartó előbb 20, majd 19 intézményt működtetett a vizsgált időszakban, 2012-2015 között 23 milliárd forint állami támogatást kapott erre a célra, és évente mintegy 26 500 diák képzésében vett részt.

Warvasovszky Tihamér elmondta: 64 javaslatot fogalmaztak meg a fenntartóknak, akiknek 30 nap áll a rendelkezésükre, hogy a kifogásokra és észrevételekre intézkedési tervet készítsenek.

Az ÁSZ a Matura Alapítványt, a “Tehetségekért” Alapítványt, a Művészetért Közalapítványt, a Közös Kincs Oktatási Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-t, a Rockenbauer Felsőoktatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t, a “Magyarországi Magiszter” Alapítványt, a Hibó Tamás Művészeti Alapítványt, a Tehetséges “Más Fogyatékosokért” Oktatási Alapítványt, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját, valamint a Sziltop Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft.-t ellenőrizte. Az alelnök az MTI kérdésére elmondta: kockázatelemzéssel választják ki az intézményfenntartókat, hamarosan újabb húsz fenntartó vizsgálatát kezdik meg, náluk már a 2012-2016 közötti időszakot ellenőrzik.

Salamon Ildikó felügyeleti vezető a vizsgált fenntartókkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a közfeladat-ellátás kereteinek vizsgálatakor többek közt a számviteli politika, a leltározási szabályzat, a pénzkezelési szabályzat kialakításában találtak hibákat vagy hiányzott a számlarend, a jogszabály által előírt iratkezelési szabályzat. Volt olyan is, ahol a támogatások igényléséhez, módosításához, elszámolásához kapcsolódó iratot nem őrizték meg.

A támogatások felhasználásában talált kifogások közt szerepelt többek közt, hogy volt olyan fenntartó, amely a jogszabály által előírt 15 napos határidőn túl adta át a fenntartott intézménynek a költségvetési támogatást, nem vezetett a jogszabályban előírtaknak megfelelő nyilvántartást a támogatások felhasználásáról, nem határozta meg a térítési díj és a tandíj megállapításának szabályait, nem határozta meg az intézmények költségvetését.

Az átláthatóságot ért kifogások között szerepelt a közérdekű adatok nyilvánosságának hiánya mellett például az is, hogy a fenntartó nem értékelte, illetve nem hozta nyilvánosságra az intézmények pedagógiai programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai szakmai munka eredményességét.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR