JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Mától véleményezhető az új adóeljárási törvény tervezete
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Hétfőtől véleményezhető az új adóeljárási törvény tervezete, amely jelentős egyszerűsítés mellett több új szolgáltatást biztosít az adózóknak.

2017. július 31.

A tárca felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozóvá válást segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kezdő vállalkozások támogatásával. Az új szolgáltatás lényege a mentorálás, a szakmai segítségnyújtás, amelyet minden kezdő vállalkozásnak érdemes lesz kihasználnia. Az adóhivatal szóban vagy írásban tájékoztatja a kezdő vállalkozást adókötelezettségeiről, az azok teljesítését segítő információk elérhetőségéről, a kapcsolatfelvételt követően pedig fél éven keresztül személyre szabott segítséget nyújt - közölte az NGM.
    

A tervezet szerint megszűnnek az egy évnél hosszabb ideig tartó ellenőrzések, az adóellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 365 napot. A változás nem érinti a magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és a megbízható adózókat, mert esetükben a revizoroknak továbbra is be kell majd fejezniük a vizsgálatot 180 napon belül.
    

A bürokrácia-csökkentés az adóeljárást is érinti, számos bonyolult jogintézmény megszűnhet a jövőben, a tervezet szerint például nem lesz fokozott adóhatósági felügyelet. Erre a szigorú felügyeletre gyakorlatilag nincs is szükség, mert az adóeltitkolókat, adócsalókat a NAV, egyre szélesebb körű adatbázisa és hatékony kockázatelemzése miatt, azonnal kiszűri - fogalmaz a minisztérium a közleményben.
    

Megszűnik az adószám felfüggesztése, valamint több, például a háztartási alkalmazott bejelentésének elmulasztása vagy a jogszerűtlen adóelőleg-mérséklés miatti, illetve az üzletlezárást helyettesítő mulasztási bírság kiszabásának alapjául szolgáló tényállás.
    

A tárca hangsúlyozta: kedvező változás a szándékos adóeltitkolás esetén kiszabható, jelenleg 200 százalékos bírság mértékének felére csökkentése. Hozzátették, alkalmas lehet az időhúzás miatt benyújtott fellebbezések visszaszorítására is az az új szabály, amely szerint ha az adózó lemond a fellebbezésről, és az esedékességig megfizeti a határozatban előírt adókülönbözetet, mentesül a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól.
    

Az NGM kiemelte azt is: a szabályozás jelentős egyszerűsítését bizonyítja, hogy az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény, amely az általános eljárási szabályokat foglalja magában, csak 39 oldalas. Az adózói jogokhoz és kötelezettségekhez kapcsolódó speciális részletszabályokat az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazza.
    

Az új adóeljárási törvény tervezete augusztus 18-án 14 óráig véleményezhető.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR