GAZDASÁGI HÍREK

Megszűnik a helyi iparűzési adó hatálya alá történő bejelentkezési kötelezettség
A hír több mint 30 napja nem frissült!

2018. január 1-jétől az alakuló cégek esetében az állami adóhatóság fogja értesíteni a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóságot a cég adatairól, melynek következtében megszűnik a cégeknek a székhely szerinti önkormányzatnál történő bejelentkezési kötelezettsége a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó hatálya alá.

2017. július 27.

A cégalapításhoz kapcsolódó adminisztratív feladatok csökkentése érdekében az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény egy új 42/E. §-sal egészíti ki a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt, mely szerint 2018. január 1-jétől az állami adóhatóság a létrejött cégről beérkezett adatokat a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére elektronikus úton haladéktalanul megküldi.

Az állami adóhatóság ezen adatszolgáltatásával teljesítettnek minősül a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóságnál történő bejelentkezés.

Az adatszolgáltatás eredményeként az új cégek a cégalapítás kezdeményezésével nemcsak az állami adóhatóság, hanem a székhely szerinti önkormányzati adóhatóság felé is egyablakos rendszerben teljesíthetik bejelentési kötelezettségüket.

Fontos megjegyezni, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozó dönthet úgy, hogy a helyi iparűzési adó alapjaként a székhelye és a telephelye szerinti önkormányzatonként évi 2,5 millió forintot vesz figyelembe. Az adóalap megállapítás ezen módjának választásáról a vállalkozó a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül vagy február 15-éig köteles bejelentést tenni az önkormányzati adóhatóságnál. Amennyiben a vállalkozó élni szeretne ezen választási lehetőséggel, akkor erre vonatkozóan külön bejelentést tehet az eddigi határidőknek megfelelően.

Fontos felhívni a figyelmet továbbá arra, hogy amennyiben a bejelentkezéssel egyidejűleg adóelőleget vagy olyan más adatot kell bejelenteni, amely az állami adóhatóság által a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé teljesítendő adatszolgáltatásban nem szerepel (pl. idegenforgalmi adóban a szálláshely címének bejelentése), akkor e bejelentés megtételére a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság külön felhívja az adóalanyt.

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az állami adóhatóságnak ezen adatszolgáltatási kötelezettségét kizárólag a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé kell teljesíteni, tehát amennyiben a cég székhely mellett telephellyel is rendelkezik, akkor a telephely bejelentésének kötelezettsége továbbra is fennáll a telephely szerinti önkormányzati adóhatóság felé.

 

(Adópraxis szerkesztőség) 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR