SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Átvállalható-e az önkéntes biztosító pénztárba fizetett támogatói adományt terhelő egészségügyi hozzájárulás?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkavállalók számára támogatói adomány jogcímen önkéntes biztosító pénztári befizetést teljesítsen. Ez az adomány egyéb jövedelemnek minősül, és a magánszemélynél személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséget eredményez. Cikkünkből megtudhatja, hogy átvállalható-e a támogatói adományt terhelő egészségügyi hozzájárulás.

2017. július 24.

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári tag egyéni számláján jóváírt támogatói adomány a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja-tv.) 28. § (1) bekezdés f) pontja szerint egyéb jövedelemként adóköteles. A támogatói adomány címén megszerzett jövedelem után nem kell adóelőleget fizetni az Szja-tv. 46. § (2) bekezdése alapján. Az adományt terhelő adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell a jövedelmet szerző magánszemélynek megfizetnie.

A támogatói adomány után 22 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is terheli a magánszemélyt az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (továbbiakban: Eho-tv.) 3. §-ának (1) bekezdése alapján.

Főszabály szerint a 22 százalékos egészségügyi hozzájárulást a magánszemély köteles megfizetni, és így – az Szja-tv. 29. § (1) bekezdése alapján – a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást a jövedelem 82 százaléka után kell megfizetni. Ha azonban a magánszemély részére az egészségügyi hozzájárulást megtérítették, akkor az egészségügyi hozzájárulás alapja az egyéb jövedelemnek minősülő összeg.

Az Eho-tv. 11. § (2) bekezdésében foglaltak szerint az adóelőleg megfizetésére nem kötelezett magánszemély a százalékos egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadó bevallásában a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

Az önkéntes biztosító pénztárba fizetett támogatói adományt terhelő egészségügyi hozzájárulás kötelezettségét a munkáltató átvállalhatja a munkavállalótól. Az átvállalt összeg kifizethető készpénzben vagy átutalható a munkavállaló bankszámlájára. Egyéb dokumentációként egy megállapodás lehet szükséges a munkáltató és a munkavállaló között az átvállalásról.

Az átvállalt összeg munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül a munkavállalónál, annak valamennyi adó- és járulékkötelezettségével együtt. Ennek megfelelően az átvállalt összeg után terheli:
•    a munkáltatót a 22 százalék szociális hozzájárulási adó, valamint a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás;
•    a munkavállalót a 15 százalék személyi jövedelemadó, a 10 százalék nyugdíjjárulék, illetve a 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék.

A gyakorlati életben – jellemzően – a munkáltatók oly módon vállalják át a munkavállalót terhelő kötelezettséget, hogy további teher ne háruljon a munkavállalóra. Amennyiben a munkáltató oly módon kívánja a támogatói adományt terhelő egészségügyi hozzájárulás összegét átvállalni a munkavállalótól, hogy azzal kapcsolatban a munkavállalónak ne keletkezzen további adó- és járulékterhe, akkor az átvállalt összeget „felbruttósítva” kell megtéríteni.

A jelenlegi adó- és járulékterhek mellett megállapítható, hogy amennyiben 100 egységnyi kiadást szeretne a munkáltató a munkavállalótól átvállalni, és célja, hogy a munkavállalónak ne keletkezzen adó- és járulékterhe, akkor „felbruttósítás” után kb. 150 egységnyi bruttó összeget kell elszámolni. 

dr. Teszéri-Rácz Ildikó
adójogi szakjogász, adószakértő 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR