SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Családi kedvezmény az érettségi után
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A családi kedvezmény addig jár a szülőnek, ameddig a gyermek után családi pótlékra jogosult. De meddig jár a családi pótlék az érettségiző gyermek után? És meddig érvényesíthető a családi kedvezmény? Ha megszűnik a családi pótlék, akkor megszűnik a családi kedvezmény is? Cikkünkből kiderül, hogy nem is olyan egyszerű ezekre a kérdésekre választ adni.

2017. július 10.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja-tv.) 29/A. § (3) bekezdése értelmében a családi kedvezmény egy-egy gyermek után – főszabályként – addig jár a szülőnek, ameddig a gyermek után családi pótlékra (iskoláztatási támogatásra) jogosult. A családok támogatásáról szóló törvény (a továbbiakban: Cst.) 8. §-a szerint az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a 20. – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében 23. – életévét betölti.


Érettségit követően tehát már nem jár családi pótlék, így júliustól a családi kedvezményre való jogosultság is megszűnik, akkor is, ha az érintett szeptembertől majd továbbtanul. Ugyanakkor mégsem mindegy, hogy a gyermek továbbtanul-e, és ha igen, milyen oktatási intézményben. Ha ugyanis egyetemen vagy főiskolán folytatja a tanulmányait, és van testvére, aki után még jár a családi pótlék, akkor a tanév megkezdése után a szülő kérvényezheti, hogy vegyék figyelembe ezt a továbbtanuló gyermeket a testvére után járó magasabb összegű családi pótlék megállapítása érdekében. Más a helyzet, ha az érettségizett OKJ-s képzésen tanul tovább, mert ebben az esetben a családi pótlék annak a tanévnek a végéig jár, amelyben betölti a 20. életévét. Ha viszont a gyermek elmúlt 20 éves, akkor a helyzet ugyanaz, mintha egyetemen tanulna tovább, vagyis nem jár a családi pótlék, de az eltartottak számába beleszámít, ha kéri a szülő.

Mindez vonatkozik a családi kedvezményre is, vagyis a továbbtanuló a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében. Ha tehát OKJ-s képzésen vesz részt, és még kaphat a szülő családi pótlékot, akkor a családi kedvezménynél is figyelembe vehető, kedvezményezett eltartottként. A 20 évesnél idősebb OKJ-s képzésen résztvevő, vagy egyetemen, főiskolán továbbtanuló után már nem jár a családi kedvezmény, viszont ő is beleszámít az eltartottak létszámába.

A testvér továbbtanulásánál a többi gyerek után ugyan júliustól jár a magasabb családi pótlék és családi kedvezmény, de ezt július-augusztusra csak visszamenőleg lehet igényelni, illetve érvényesíteni a képző intézmény által kiadott igazolás alapján.

Az érettségiző gyermek miatti változást tehát júniusban mindenképpen be kell jelenteni, még akkor is, ha a szülő arra számít, hogy a gyermeke szeptembertől felsőoktatási intézményben tanul tovább, mert ettől még nem válik jogosulttá a kedvezményre. Annak a szülőnek pedig, aki például az év elejétől három gyermek után vette igénybe a családi kedvezményt, különösen fontos figyelmet fordítania a nyilatkozat módosítására, ugyanis, ha ezt nem teszi meg, és a leérettségizett nem tanul tovább (ha például a felvételi nem sikerül), a másik két gyermek után jogtalanul érvényesített magasabb összegű kedvezmény miatt utólag még részletekben sem könnyű befizetni a különbözetet és a bírságot.

Ez azt jelenti, hogy az érettségizők szülei – ha el akarják kerülni a kedvezmény jogosulatlan igénybevétele miatt a 2018 májusában felmerülő befizetési különbözetet és bírságot – akkor járnak el helyesen, ha még a júliusi bérek számfejtése előtt módosítják a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozóan adott nyilatkozatukat.

 

Surányi Imréné

közgazdász, adószakértő

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR