SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

A védőital juttatásának elszámolása
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Minden évben a kánikula beköszöntével újra előkerül a védőital kérdése. Cikkünkből kiderül, hogy elszámolható-e a védőital a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, levonásba helyezhető-e az általános forgalmi adója, figyelembe kell-e venni természetbeni juttatásként?

2017. július 05.

A védőital, mint juttatás

Ha a munkáltató jogszabály alapján védőitalt biztosít a munkavállalók számára, akkor a védőital a munkavégzéshez szükséges, a munkáltató által kötelezően biztosított ellátásnak tekinthető, és az Szja-tv. 1. számú melléklet 8.8 pontja alapján adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

A védőital kizárólag akkor minősül a jogszabályi előírásoknak megfelelő adómentes juttatásnak, ha annak biztosítására jogszabály kötelezi a munkáltatót.

Eszerint adóköteles juttatásként kell figyelembe venni a védőitalt, ha
-   annak juttatása nem jogszabályi kötelezésen alapul,
-   a munkáltató védőitalként nem a jogszabályban meghatározott italt biztosítja.

Fontos!
A jogszabály arra kötelezi a munkáltatót, hogy védőitalként vagy 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet, vagy ilyen hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes italt biztosítson.

Ha a munkáltató a munkavállalónak gyümölcsöt, fagylaltot vagy jégkrémet biztosít a kánikulában, akkor azok adóköteles juttatásnak minősülnek, tekintettel arra, hogy nem felelnek meg a jogszabályok által előírt, védőitalra vonatkozó feltételeknek.

Amennyiben a munkáltató által biztosított juttatás adóköteles, akkor a juttatást az Szja-tv. 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásként kell figyelembe venni, mely után a munkáltató köteles megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 22 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást.
Az Szja-tv. 69. § (2) bekezdése és az Eho-tv. 3. § (1) bek. ba) alapján a 15 százalékos személyi jövedelemadó és 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás alapja a jövedelem 1,18-szorosa, azzal, hogy jövedelemnek minősül a juttatás értéke, ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott termék, szolgáltatás esetén annak szokásos piaci értéke vagy abból az a rész, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni.

A védőitalt terhelő általános forgalmi adó

Az Áfa-tv. 124. § (1) bek. k) pontja szerint nem vonható le az italt terhelő előzetesen felszámított adó.
Tekintettel arra, hogy a védőital is italnak minősül, és az Áfa-tv. nem tartalmaz semmilyen mentesítő szabályt az adólevonási tilalom alól a védőital tekintetében, így a védőitalt terhelő általános forgalmi adó nem helyezhető levonásba, még abban az esetben sem, ha a védőital juttatására jogszabályi rendelkezés alapján kerül sor.
A védőitallal kapcsolatos általános forgalmi adó elszámolása során figyelemmel kell lenni az Áfa-tv. 70. § (1) bek. b) pontjára is, mely szerint az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek is. Ennek megfelelően a védőital juttatásával kapcsolatban felmerült járulékos költségeket (pl. vízadagoló automata bérleti díja, műanyag poharak díja) terhelő általános forgalmi adó sem helyezhető levonásba.

A védőital számviteli elszámolása

Amennyiben a munkavállalóknak juttatott védőital jogszabályi kötelezésen alapul, akkor a védőital költsége anyagjellegű ráfordításként elszámolható.
Amennyiben a munkavállalóknak juttatott védőital nem jogszabályi kötelezésen alapul, akkor a védőital költségét személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.

dr. Teszéri-Rácz Ildikó
adójogi szakjogász, adószakértő

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR