JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Felgyorsultak az eljárások a Fővárosi Ítélőtáblán
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Tavaly jelentősen felgyorsultak eljárások a Fővárosi Ítélőtáblán, az egy éven túli perek 64 százalékkal csökkentek az előző évihez képest, a cél pedig az, hogy a jövőben minden ügy fél-egy éven belül érjen véget - mondta Ribai Csilla, a tábla elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

2017. május 30.

A Fővárosi Ítélőtábla ezen a bírósági szinten különleges helyet tölt be - mondta az elnök.
    

Tavaly az öt ítélőtáblára érkezett összesen mintegy 19 ezer ügyből mintegy 10 ezer jutott a fővárosra, a további négy táblán 1600 és 3000 közötti volt az érkezés. Ez az arányokat tekintve azt jelenti, hogy az ügyek több mint fele, 51 százaléka érkezett a fővárosi táblára, a táblákon befejezett ügyeknek ugyanakkor csaknem az 53 százaléka volt a fővárosban. Tavaly az egyes ügyszakokat tekintve az összes táblákon befejezett büntetőügy 42 százaléka, a polgári ügyek 50 százaléka és a gazdasági ügyek 67 százaléka volt a fővárosban a statisztikák szerint.
    

Bár az előző évhez képest tavaly félezerrel több ügy érkezett a fővárosi ítélőtáblára, ám a befejezések száma ezerrel nőtt, így mintegy 2300-ra csökkent a folyamatban lévő ügyek száma.
    

Tavaly a polgári perek 94 százaléka egy éven belül befejeződött a Fővárosi Ítélőtáblán, és a többi ügyszakban is 85-90 százalék közötti ez az arány. A táblán tavaly összesen 36 egy évnél régebbi ügy maradt folyamatban, ez 64 százalékkal kevesebb az előző évinél.
    

A tábla elnöke az ítélkezés szakszerűségéről, megalapozottságáról szólva elmondta, hogy tavaly a tábláról fellebbezés folytán a Kúriára került ügyek mindössze 1,5 százalékát - összesen 2 ügyet - helyeztek hatályon kívül, a jogerős táblai döntések ellen a Kúriához forduló rendkívüli jogorvoslatok nyomán pedig csupán az ügyek 7 százalékában - 55 ügyben - volt hatályon kívül helyezés, de ez is közel ötven százalékkal kevesebb az előző évinél.
    

A Fővárosi Ítélőtáblán 2016-tól összesen 26 tanács ítélkezik, tavaly átlagosan 424 ügyet fejeztek be.
    

Az idei év első harmadában 12 százalékkal kevesebb ügy érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára, a folyamatban maradt ügyek harmadával csökkentek az előző év hasonló időszakához képest. Mindez annak is köszönhető, hogy a Székesfehérvári Törvényszék fellebbezett ügyei ez évtől átkerültek a Győri Ítélőtáblához. A Fővárosi Ítélőtábla 2017-től a fővárosi, a Budapest környéki és a balassagyarmati törvényszék elsőfokú döntései ellen benyújtott fellebbezéseket bírálja el.
    

Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese a Fővárosi Ítélőtábla összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország központi régiójában indul a nagy horderejű, kiemelt jelentőségű ügyek jelentős része, és ezek a többnyire a táblán zárulnak le jogerősen.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR