GAZDASÁGI HÍREK

Illeték- és költségmentes cégalapítás 2017. március 16-tól
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Érdemes még kettő hetet várniuk azoknak, akik vállalkozás indítását tervezik, azonban a mielőbbi cégalapítás számukra nem égetően fontos. Az új közigazgatási perrendtartással együtt hirdették ki a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről szóló 2017. évi II. törvényt. A törvény az egyéni cég, a korlátolt felelősségű társaság, a betéti társaság, valamint a közkereseti társaság alapítása illeték- és költségmentes lesz, függetlenül attól, hogy a cégalapítás hagyományos, vagy egyszerűsített eljárásban történik-e.

2017. március 02.

A még március közepéig hatályos illetéktörvény szerint a legolcsóbb – egyszerűsített cégeljárással történő - cégbejegyzés illetéke egyéni cég esetében 15.000 Ft, betéti, vagy közkereseti társaság esetében 25.000 Ft, korlátolt felelősségű társaság esetében 50.000 Ft. Hagyományos cégalapítás esetében ennek kétszeresét kell illetékezni, emellett a cégbejegyzés közzétételi költségtérítését, 5.000 Ft-ot is meg kell fizetni.

Működő cégek cégbírósági változás bejelentése fő szabályként továbbra is illetékköteles, esetükben a 15.000 Ft cégeljárási illetéket, valamint 3.000 Ft közzétételi költségtérítést továbbra is meg kell fizetni. A cégbejegyzési illetékek tételes felsorolásából a korlátolt felelősségű, betéti és közkereseti társaságok, valamint az egyéni cég kikerültek, ami ezen cégek vagyoni változása után fizetendő cégeljárási illetéket is érinti. Ennek értelmében a vagyoni változás illetéke korlátolt felelősségű társaságok esetében 40.000 Ft-ról, közkereseti és betéti társaságok esetében 20.000 Ft-ról az általános mértékű 15.000 Ft-ra csökken. Egyéni cégek vagyonában bekövetkezett változás illetéke 12.000 Ft-ról 15.000 Ft-ra emelkedik. A tételes felsorolásban megmaradt részvénytársaságok és egyéb jogi személyek a vagyonuk változása esetében továbbra is az alapítási illeték 40%-át fizetik meg.

Örülhetnek az építkezők is: a használatbavételi, engedélyezési, a használatbavétel tudomásulvételi, valamint az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatósági eljárás illeték- és szolgáltatási díjmentességét a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új lakóépületre kiterjesztik. Ez a kedvezmény jelenleg a 160 m2-nél kisebb hasznos alapterületű, más önálló rendeltetési egységet nem tartalmazó, egylakásos lakóépület után jár.

Az ingatlan adataiban bekövetkezett változásnak az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetéséhez, vagy tény, állapot, egyéb adat igazolásához az építésügyi hatóság hatáskörébe tartozó hatósági bizonyítvány kiadásának illetéke 20.000 Ft-ról az általános mértékű 3.000 Ft-ra csökken. Ez a rendelkezés többek közt azokat a társasházakat érinti, amelyek a közös tulajdonú épületrészt új albetét létrehozásával, önálló ingatlanként kívánják értékesíteni.

Változás történik az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap kiadásában: természetes személyek ezen dokumentumot évente kettő alkalommal ingyenesen kérdezhetik le.

További kilenc tétellel bővül a tárgyi illetékmentes eljárások köre, többek közt az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról hatósági bizonyítvány kiállítása, vagy a termőföld birtokösszevonási célú telekcsoport-újraosztására és telekegyesítésére irányuló telekalakítási eljárás válik illetékmentessé.

A törvény a Magyar Közlöny 2017. évi 30. számában jelent meg és 2017. március 16. napján lép hatályba.dr. Závotka Zsolt
ügyvéd

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR