SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Visszavonták, újra 9 forint a munkába járás költségtérítése!
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Váratlanul módosította a kormány a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló rendeletet, így 2017. január 13-ától megint csak 9 forintos kilométerpénzt kell fizetniük a munkáltatóknak.

2017. február 03.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szerint a munkáltató – munkába járás esetén, ha a közösségi közlekedésre nem fizet térítést – köteles a munkavállaló részére munkába járás jogcímén térítést fizetni az alábbi esetekben:

 

a) ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;

 

b) ha a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;

 

c) ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását az Mt. 294. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt hozzátartozója biztosítja;

 

d) ha a munkavállalónak óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van.

 

 

A Rendelet a kötelezően fizetendő térítés mértékét 2016. december 31. napjáig az Szja-törvényben meghatározott, a munkába járás költségtérítése címén adómentesen kifizethető összeggel egyező mértékben, azaz 9 Ft/km összegben határozta meg. 

 

A 2016-os nyári adócsomag a 9 Ft/km összeget 2017. január 1-jei hatállyal 15 Ft/km összegre emelte fel.

 

A munkavállalók örömmel vették tudomásul, hogy a jövőben magasabb összegű térítés jár nekik munkába járás költségtérítése esetén, feltéve, hogy a Rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

 

Az öröm azonban nem tarthatott sokáig. A jogalkotó 2017. január 12-én kihirdette a 4/2017. (I. 12.) Korm. rendeletet, mely a munkába járás költségtérítése címén kötelezően fizetendő térítés mértékét az Szja-törvényben meghatározott, a munkába járás költségtérítése címén adómentesen kifizethető összeg 60 százalékában, azaz újra 9 Ft/km összegben határozta meg.

 

A módosítás következtében a 9 Ft és a 15 Ft közötti különbözetet, azaz 6 Ft/km összegű költségtérítést a munkáltató mérlegelési jogkörben adhatja annak a munkavállalónak, aki a Rendeletben foglalt feltételeknek megfelel.

 

Érdemes megemlíteni, hogy a 2017. január 12-én kihirdetett 4/2017. (I. 12.) Korm. rendelet pozitív változást is eredményezett, tekintettel arra, hogy az új szabályozás szerint nemcsak annak a munkavállalónak jár a munkába járás költségtérítése, akinek óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van, hanem annak is, akinek 10 év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

 

Szerző:

dr. Teszéri-Rácz Ildikó

adójogi szakjogász, adószakértő

 


További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR