GAZDASÁGI HÍREK

A fordított adózásról és az áfacsalásról tanácskoztak az uniós pénzügyminiszterek
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az Európai Bizottság általános fordított áfáról szóló javaslatáról és az áfacsalások elleni fellépésről tanácskoztak a gazdasági és pénzügyi tanács (Ecofin) szakminiszterei Brüsszelben.

2017. január 30.

Az uniós gazdasági és pénzügyminisztereket tömörítő tanács pénteki ülésén az Európai Bizottság ismertette decemberi javaslatát az általános  fordított általános forgalmi adó (áfa) ideiglenes alkalmazhatóságáról.

 

A tervezet szerint a jövőben a tagállamok kérhetnék, hogy 10 ezer euró feletti ügyleteknél fordított áfafizetés lehessen. Indoklásuk szerint a fordított adózás az egyik leghatékonyabb eszköz az áfacsalók elleni küzdelemben.
    

 

A tanácskozáson részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélekedett, a bizottsági javaslat jelenlegi formájában nem felel meg a fordított adózást bevezetni kívánó tagállamok elvárásainak, így a további tárgyalásokon ezeknek megfelelően kell átalakítani a tervezetet.


    

Az ülésen Mario Monti korábbi olasz kormányfő és uniós biztos bemutatta az általa vezetett magas szintű munkacsoport jelentését arról, hogy milyen irányban lehetne megreformálni a 2020 utáni többéves uniós költségvetés bevételi forrásait.


    

A lehetséges új források között a szén-dioxid-kibocsátására bevezetett adót, az üzemanyagokra bevezetendő egységes adó lehetőségét, valamint a jogi személyek nyereségére kivetett egységes adót, a megreformált áfát és a pénzügyi szektorra kivetett adót említették.


    

Noha a 2020 utáni uniós költségvetés bevételi forrásaira vonatkozó tárgyalások az év végén az uniós bizottság későbbi javaslata alapján indulnak, a magyar álláspont szerint egyelőre nincs szükség új saját források bevezetésére - szögezte le Varga Mihály a közlemény szerint. Hozzáette, Magyarország kész minden olyan javaslatot megvizsgálni, amelyek saját források rendszerének egyszerűsítését, átláthatóságát szolgálják, és igazságos tehermegosztást biztosítanak.


    

Az Ecofin ülése előtt, az euróövezetbe nem tartozó tagállamok pénzügyminisztereinek informális találkozásán kiemelt szerepet kaptak az adózási témák, közöttük az internet forgalmi adójának csökkentése.


    

Varga Mihály ismertette a digitális vállalkozások adóztatásáról és az internet forgalmi adójának csökkentéséről szóló magyar javaslatot. A kezdeményezés központi eleme, hogy az alacsonyabb adótehernek köszönhetően legyen könnyebben hozzáférhető az internet.


    

A tanácsülésen az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta röviden ismertette gazdasági munkaprogramját, amely szerint a máltai elnökség folytatni szeretné a Gazdasági és Monetáris Unió elmélyítésére vonatkozó munkát. Szintén napirenden tartják a Tőkepiaci Unió további erősítését és az adócsalás, adóelkerülés visszaszorítását célzó erőfeszítéseket. A beruházások területén az elnökség célja az Európai Beruházási Terv kulcselemének számító Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) hosszabbításáról szóló bizottsági javaslat tárgyalásainak május végéig történő lezárása.

 

 

(MTI) 

 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

20

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR