GAZDASÁGI HÍREK

Emelkedett a befektetési alapok vagyona decemberben
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Budapest, 2017. január 17., kedd (MTI) - A befektetési alapok összvagyona 117 milliárd forinttal, 2,1 százalékkal emelkedett tavaly decemberben - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) kedden az MTI-vel.

2017. január 18.

A szervezet tagjai 2016 végén 5804 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, a vagyon egy év alatt mindössze 1,4 százalékkal nőtt. Decemberben a tőkeáramlások eredője 60 milliárdos pozitívumot mutat. A Bamosz összeállítása szerint az elmúlt hónapban az ingatlanalapoknál volt kiugróan magas a tőkebeáramlás, de a pénzpiaci, a vegyes és a tőkevédett alapok kivételével mindent kerestek a befektetők. 

 

A pénzpiaci alapok vagyona 1,8 százalékkal, 966,5 milliárd forintra csökkent decemberben. A kategórián belül a legnagyobb tőkekivonás a hazai likviditási alapoknál történt, meghaladta a 15 milliárd forintot. A pénzpiaci alapoknál éves szinten 26,1 százalékos volt a csökkenés. 

 

A kötvényalapokba mintegy 6,6 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők, ezen belül a rövid futamidejű kötvényekbe csaknem 5 milliárdnyi tőke érkezett. A kötvényalapok összvagyona a hozamok és a tőkeáramlások révén 1 százalékkal, 1355 milliárd forintra emelkedett decemberben. Tavaly az egész évben a kötvényalapokban kezelt vagyon 3 százalékkal nőtt. 
 

A vegyes alapokból 4,5 milliárd forintnyi tőke áramlott ki az elmúlt hónapban, a kategória vagyona 0,5 százalékkal, 760,6 milliárd forintra nőtt, 2016 egészében azonban 2,5 százalékkal csökkent a vegyes alapokban kezelt vagyon.

A részvényalapokba 2,2 milliárdnyi tőke érkezett az év utolsó hónapjában, a hozamokkal együtt a részvényalapok vagyona 5,2 százalékkal, 288 milliárd forintra emelkedett. A tavalyi évben a részvényalapok 7,3 százalékkal nőttek. 
 

A tőkevédett alapokból 5 milliárdnyi tőke távozott, így a vagyon 4,1 százalékkal, 323,6 milliárd forintra csökkent. Ebben a kategóriában éves szinten 28,1 százalékkal mérséklődött a vagyontömeg. 
 

Az abszolút hozamú alapokba 7,6 milliárdnyi friss tőke érkezett és a hozamok is jól alakultak, így a vagyon decemberben 4,4 százalékkal több lett, elérte a 827 milliárd forintot. Az abszolút hozamú alapoknál 2016-ban 12,4 százalékos volt a növekedés.
 

A származtatott alapok vagyona decemberben 7,3 százalékkal, 169 milliárd forintra emelkedett. A kategória növekedése év eleje óta csaknem elérte a 132 százalékot, ezzel az év legjobban keresett terméke lett az alapok között. A kategória részesedése az alapok vagyonában azonban még így is csak 2,9 százalék. 

Az ingatlanalapokba 57,5 milliárd forint friss tőke érkezett decemberben, a hozamok is növelték a vagyont, amely így 8,1 százalékkal, 787,8 milliárd forintra nőtt. Tavaly ebben a kategóriában 41,7 százalékos volt a növekedés.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok vagyona az elmúlt hónapban 2,5 százalékkal, 249,5 milliárd forintra emelkedett. Éves szinten a kategória vagyona 51,8 százalékkal nőtt.

 

(MTI) 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

29

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR