GAZDASÁGI HÍREK

Február végéig tehetik meg a bankok a 2017-es kkv-hitelezésre vonatkozó vállalásaikat
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Budapest, 2017. január 17., kedd (MTI) - Február végén fontos mérföldkőhöz érkezik a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) támogató piaci hitelprogram (php): ekkor ellenőrzi a jegybank a 2016-os banki hitelezési vállalások teljesülését, a bankok pedig ekkor tehetik meg 2017-re hitelezési vállalásaikat - közölte a jegybank a honlapján kedden.

2017. január 17.

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elfogadva a bankok kérését, lehetővé tette, hogy a nemteljesítő kkv-hitelállomány ne rontsa a hitelezési teljesítményt jelző referenciamutatót. A jegybank már a 2016-os banki hitelezési teljesítményeket is ezzel a korrekcióval veszi figyelembe.

 


Az MNB 2016 januárjában a kis- és közepes vállalati (kkv) szektor piaci hitelezésének helyreállítása és a tartós hitelezési fordulat elérése érdekében indította el a piaci hitelprogramot (php), melynek keretében bevezette a hitelezési aktivitáshoz kötött kamatcsere eszközt (HIRS) és a preferenciális betételhelyezési lehetőséget.  (A HIRS a bankok kkv-hitelezésből adódó kamatkockázatának kezelésén, jegybank általi részleges átvállalásán keresztül ösztönözheti a hitelezési aktivitást.)
 

A program meghirdetésének a célja az volt, hogy a kkv-hitelállomány éves növekedése elérje az egészséges gazdasági növekedéshez szükséges 5-10 százalékos szintet, valamint, hogy a hitelpiac a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetésével is zavartalanul működjön.

 

A php-ban való részvétellel a bankok számszerű hitelezési vállalást tettek a 2016 és 2018 közötti időszakra, amelyet az MNB évente, az adott évet követő február végén ellenőriz. A php 2016 első negyedévében tartott tenderein 17 kereskedelmi bank vett részt, amelyek összesen 780 milliárd forint értékben kötöttek HIRS ügyletet az MNB-vel. Ez a programban rögzített szabályoknak megfelelően évi 195 milliárd forintos kkv-hitelezési vállalást jelent az ügyletek fenntartásáig.
 

 

A bankok által tett számszerű hitelezési vállalás első ellenőrzése 2017. február végén lesz. Amennyiben az adott bank hitelkihelyezése elérte a vállalt szint 50 százalékát, de nem érte el annak 100 százalékát, úgy a bank köteles visszafizetni az MNB-nek a HIRS ügyleten jogosulatlanul realizált jövedelemtartalom, illetve a preferenciális betét jogosulatlan kamattöbbletének jegybanki alapkamattal növelt értékét. Amennyiben az adott bank hitelkihelyezése nem érte el a vállalt szint 50 százalékát sem, úgy a bank a teljes jövedelemtartalmat és többletkamatot köteles visszafizetni az MNB számára, a jegybank pedig lezárja az adott hitelintézet HIRS ügyletét.
   

 

Ugyancsak 2017. február végéig van a php-ban résztvevő bankoknak lehetőségük arra, hogy megtegyék az ez évre vonatkozó hitelezési vállalásaikat, eldönthetik, hogy fenntartják vagy csökkentik a 2016-ban tett hitelezési vállalásukat. Technikailag ez azt jelenti, hogy amennyiben a bankok fenntartják jelenlegi HIRS állományukat, akkor 2017-ben is ugyanolyan mértékben kell növelniük kkv-hitelállományukat, mint 2016-ban. Amennyiben a bankok mérséklik hitelezési vállalásukat, akkor a HIRS ügyleteiket teljes mértékben vagy részlegesen lezárhatják 2017. február 28-i értéknappal. A 2017-es hitelezési vállalást az határozza meg, hogy a bank mekkora HIRS-volument tart fenn február után.

 

(MTI) 

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

17

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR