JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Több ponton is módosult a versenytörvény
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A több ponton is módosított versenytörvény alapján egyebek mellett negyedére csökken az igazgatási szolgáltatási díj, hatékonyabbá válik a fúziókontroll, több támogatást kapnak a Gazdasági Versenyhivatallal együttműködni kívánók, valamint megtörtént a versenyjogi kártérítési irányelv szabályainak átültetése is a jogszabályba - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

2016. december 23.

A hivatal összefoglalása szerint az új rendelkezések hatálybalépésével a jövőben a vállalkozásokat csupán bejelentési kötelezettség terheli a meghatározott küszöbértéket elérő összefonódásoknál, és a törvényi feltételek fennállásakor a hatóság hivatalból indít eljárást a fúzió versenyhatásainak vizsgálatára. A módosítás szerint a bejelentések elintézésére és ez alapján a versenyfelügyeleti eljárás megindítására 8 napja lesz a versenyhivatalnak. Míg korábban a fúziókérelemhez 4 millió forint igazgatási szolgáltatási díj társult, a módosítás hatására ez az összeg egymillió forintra csökken.

 

 

A fúziót továbbra is abban az esetben kell bejelenteni, ha az összefonódással a vállalkozások együttes árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, az árbevétel-növekmény azonban a korábbi 500 millió forintos küszöbértékről egymilliárd forintra emelkedik. A törvény alapján a nettó árbevételek számításakor a magyarországi forgalmat, a belföldi értékesítés nettó árbevételét kell figyelembe venni - jegyezték meg.

 

A GVH új jogosultságot is kap, a bejelentési küszöbszámokat el nem érő összefonódásokat is vizsgálhatja, ha a vállalkozások nettó árbevétele együttesen meghaladja az 5 milliárd forintot, és felvetődik, hogy az összefonódás jelentős mértékben csökkentheti a versenyt. A jogbiztonság érdekében a vállalkozásoknak az ilyen összefonódásokat is be kell jelenteniük. Bejelentés hiányában ezekben az esetekben csak az összefonódás végrehajtásától számított legfeljebb hat hónapig lesz lehetőség hivatalból történő eljárásindításra.  

    

A módosítás lehetőséget teremt továbbá az összefonódások esetében is helyszíni kutatásokra ("rajtaütésekre"), továbbra is bírói engedéllyel, akkor, ha valószínűsíthető a végrehajtási tilalom megsértése, az összefonódás-bejelentésben lényeges tény elhallgatása vagy nem a valóságnak megfelelő közlése. 
    
A törvénymódosítás egyúttal csökkentett bírsággal ösztönzi a vállalatok együttműködését a GVH-val. A korábban bevezetett egyezségi eljárás keretében a versenyhivatal  - a korábbi 10 százalék helyett - 30 százalékos bírságcsökkentéssel jutalmazhatja a vállalkozásokat. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy a vállalkozások akár teljes bírságelengedésre vagy 50 százalékig terjedő bírságcsökkentésre nyújtsanak be engedékenységi kérelmet a GVH-nak a viszonteladási árrögzítést tartalmazó vertikális megállapodásoknál is. Ezzel együtt megszűnik az ilyen korlátozások csekély jellegűvé minősíthetősége (10 százalék alatti részesedés esetén). 
    
A jogalkotó a versenytörvény módosításával eleget tett az uniós irányelvi kötelezettségnek, amely 2016. december 27-iki határidőt írt elő a  jogszabályi rendelkezések hatályba léptetésére.

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR