SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Az Airbnb rejtelmeiről
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Déd- és nagyszüleink még újsághirdetésekben kínálták kiadó szobáikat, és a szépreményű „szobaurak” is a napilapok megfelelő rovatait böngészve leltek rá „a” lakásra. Később azok a házigazdák, akik nem csak és kifejezetten a hosszabb időre költöző albérlőkben gondolkodtak, hanem láttak fantáziát – és persze pénzt – a csak átmenetileg, néhány napra szállást keresők bekvártélyozásában is, biztos háttérre találtak az IBUSZ-ban. Igaz, a már a nagymamám fiatalkorában is patinás iroda lecsípett – a javarészt külföldi – szálláskeresők közvetítéséért a bérleti díjból, de legalább alaposan a körmére nézett mindkét félnek. Ez bizalmat és biztonságot is jelentett egyszerre. Ennek késői, de nem kevésbé megbízható, modern utódja az Airbnb.

2016. szeptember 21.

Mi is az az Airbnb?

Ez egy közösségi piactér, amely összeköti azokat az embereket, akiknek kihasználatlan helyük van azokkal, akik szálláshelyet keresnek. Ezt persze még megteszi/tette a klasszikus újsághirdetés és a fentebb említett IBUSZ is, méghozzá nem is rossz „találati aránnyal”.
Mégis mi az, amiért az Airbnb olyan különleges, miért is futott be oly szédítő karriert 2008-as indulása óta, kevesebb, mint egy évtized alatt?


A titok – és egyben azok a sajátosságok, amelyekről később még beszélünk – az, hogy ez a vállalkozás egy biztonságos fizetési rendszert is kínál. Arról már nem is beszélve, hogy az e fórumon egymásra talált vendégeknek és házigazdáknak módjuk van arra is, hogy véleményt írjanak egymásról, amit később minden érdeklődő láthat, olvashat. Ezzel egyfajta szűrőként is működik, elriasztva és adott esetben „kitessékelve” a nem kifejezetten megbízható szereplőket.

Magyarországon legális – és persze adóköteles – formája is van

A kulcsszó az úgynevezett “egyéb szálláshely-szolgáltatás” mint gazdasági tevékenység.
Zimmer Feri is ebben „utazik”a Balatonnál (vagy bárhol az országban), csak eddig nem volt szüksége ehhez a laptopjára. Az Airbnb bevonása az üzletbe nem csak a több bérbe adható ingatlannal rendelkezőknek éri meg, hanem az akár csak egy szobát kiadóknak is, főleg, ha a szóban forgó szoba jó helyen van. Mondjuk Budapesten a VI. vagy a VII. kerületben, vagy közel a Balaton parthoz.

A kezdő zimmer feriknek persze az elhatározáson túl szükségük lesz némi papírmunkára is, ha belevágnak a dologba.

A jog asztalánál – hivatalok, kérelmek és engedélyek

A kereskedelmi szálláshely működésének feltételeit a szálláshely szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló, 239/2009. (X.20.) Kormányrendelet (röviden: rendelet) szabályozza.
Lényeges, hogy az „egyéb szálláshely” minősítésnek a Rendeletben rögzített feltételei vannak, így többek között:
- az egyágyas szoba legalább 8, a kétágyas legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól 4 négyzetmétert kell ehhez hozzátenni,
- legfeljebb négy ágy lehet egy szobában, a gyerekek számára megengedett az emeletes ágy,
- a zuhanyzónak, fürdőnek vagy mosdónak elkülönítettnek kell lennie,
- a WC-ben tartóban elhelyezett kefének, tartóban elhelyezett WC-papírnak és higiéniai hulladéktárolónak is lennie kell, továbbá
- kávé és tea elkészítésére alkalmas konyharésznek, elkülönített hűtőszekrénynek kell lennie a lakásban, és
- a konyha felszereléséhez főzőlap, mosogató, asztal, szék, edények is tartoznak.

Ha ezeknek a feltételeknek megfelel a kiadni szándékozott, akkor jöhet a rendeletben elvárt, következő lépés. Eszerint a helyi jegyzőtől kell engedélyt kérnie annak, aki szálláshelyként szeretné ingatlanát, annak egy részét bérbe adni. A kérelem egy – az internetről is letölthető – formanyomtatvány kitöltését jelenti.
Fontos, hogy helyszíni rajzot is csatolni kell a kérelemhez. Persze a kiadni szándékozott szobák méreteit nem csak azért kell pontosan ismerni, hogy igazán profi, méretarányos rajzot készíthessünk, hanem azért is, mert az említett kérelemben is meg kell adnunk ezeket az adatokat.


Azoknak, akik nem a saját, hanem mondjuk házastársuk tulajdonában álló ingatlannal vágnak bele a bérbeadásba, az ingatlan tulajdonosának beleegyező nyilatkozatát is csatolniuk kell a kérelemhez.

Ha megkapták a szálláshely-üzemeltetési engedélyt, annak átvétele után 15 napon belül be kell jelentkezniük a helyi önkormányzati adóhatóságnál – ez a település méretétől függően vagy az Adócsoportot, vagy az Adóosztályt takarja – az idegenforgalmi adó miatt. Ezt is egy formanyomtatvány kitöltésével kell intézniük.

Ugyancsak az említett engedély átvételét követő 15 napon belül, az állami adóhatóság (NAV) felé is bejelentést kell tennie a szálláshely-szolgáltatónak, az adószám megállapítása érdekében a ’T101 számú nyomtatványon:
- a gazdálkodási formáját, mely nem egyéni vállalkozó magánszemélyek esetén adószámos magánszemély státusz lehet,
- a választott általános forgalmi adózási módot, mely lehet az általános szabályok szerinti adóköteles adózás, vagy alanyi mentes (erről lesz még szó),
- tevékenységének felsorolását, a fő- és egyéb tevékenységi köreit ÖVTJ-kódok szerint.

Sinka Júlia

Cikkünket teljes terjedelmében a szeptemberi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Ellenőrzési Tanácsadóban olvashatják

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR