GAZDASÁGI HÍREK

NGM: az EB által kifogásolt díj és hozzájárulás összhangban van az adózási önállóság uniós alapelvével
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása összhangban van a tagállamok adózási önállóságára vonatkozó uniós alapelvvel – közölte az NGM az MTI-vel szerdán.

2016. július 07.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn szabályellenesnek ítélte a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót. Az EB véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A bizottsági tájékoztatás szerint az EB arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársakkal szemben.

 

Az NGM az MTI megkeresésére közölte: a nemzetgazdasági tárca sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország adózási önállóságát a brüsszeli bürokrácia folyamatosan vitatja és minden eszközzel megpróbálja kétségbe vonni.

 

A minisztérium kifejtette: az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt, 2015. július 15-én indított hivatalos vizsgálati eljárást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, valamint a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása szabályozása miatt és egyúttal fel is függesztette a két "adó" beszedését egészen a hivatalos vizsgálati eljárás lezárásáig. Az Európai Bizottság a hétfői határozataival ezeket a tavaly megkezdett vizsgálatokat zárta le hivatalosan.

 

Mivel a kormány mindkét felfüggesztő rendelkezésnek eleget tett, az Európai Bizottság – tekintettel arra, hogy semmilyen tiltott állami támogatást nem történt – hétfőn úgy döntött, nincs szükség visszafizetés elrendelésére sem.

 

Az NGM válaszában kitért arra: a kormány lemondott az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávosan progresszív szabályozásáról. Tavaly december végén már hatályba is lépett az a törvénymódosítás, ami a kiskereskedelmi szektorban visszaállította az egységes díjfizetési kötelezettséget.

 

A tárca leszögezte: "továbbra sem értünk egyet az Európai Bizottság vélekedésével, a sávosan progresszív mértékrendszer ugyanis nem sérti, nem sértheti az állami támogatási szabályokat, mert az azonos helyzetben lévő vállalkozásoknak, azaz azonos árbevétellel rendelkezőknek azonos összegű adót kell fizetni, a szabályozás tehát nem szelektív".

 

Kiemelik: az Európai Bizottság nézetét az Európai Bíróság releváns ítéletei sem támasztják alá, ezért az Európai Bizottság valójában – kellően megalapozott jogi érvek nélkül – Magyarország adószuverenitását kérdőjelezi meg.

 

mti.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR