JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Építész tervezők figyelem, fontos változás!
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Július 1-től jelentősen megváltozott az egyszerű bejelentés folyamata. Az új jogszabály értelmében az egyszerű bejelentést már az elektronikus építési naplón keresztül kell megtenni. A kivitelezés az elektronikus építési napló készenlétbe helyezését követő 16. napon kezdhető meg.

2016. július 03.

Az egyszerű bejelentéssel kapcsolatban több helyen módosult az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (XI. 15.) kormányrendelet. A Magyar Közlöny 84. számában, 2016. június 13-án megjelent a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) számú új kormányrendelet. Ennek értelmében július 1. napjától a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépület egyszerű bejelentése nem az ÉTDR-be történik, azaz közvetlenül nem az építésügyi hatósághoz kell bejelenteni az ilyen irányú szándékot, hanem a megújult, erre a célra továbbfejlesztett elektronikus építési napló alkalmazáson keresztül a készenlétbe helyezéssel lehet megtenni.

Ennek egyik feltétele, hogy az építész tervező feltöltse a jogszabály 1. melléklete szerinti kivitelezési dokumentációt, illetve a kivitelezési jogszabályban meghatározott egyéb dokumentumokat az elektronikus építési naplóba. Az új kormányrendelet kihirdetését követő naptól az egyszerű bejelentés mellékleteként feltöltendő dokumentumok köre tehát megváltozott, a korábbi mellékletek helyett a módosított jogszabály szerinti mellékleteket kell csatolni a bejelentéshez. A tervdokumentációk tartalmi és formai követelményeit a rendelet szerint a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara Szabályzata határozza meg. A benyújtandó tervdokumentáció jogszabályban meghatározott tartalma immár pótolja azokat a sokak által hiányolt tervfajtákat, például alaprajzokat, metszeteket, tartószerkezeti terveket, továbbá költségvetési kiírást, melyek nélkülözhetetlenek egy épület szabályszerű építése során. A feltöltés kezdetben igénybe vehet egy-két óra többletmunkát, az építész tervezőnek érdemes tájékozódnia a teendőkről.

Az elektronikus építési napló alkalmazás automatikus rendszerüzenetet küld az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésről az illetékes építésügyi hatóságnak. A kivitelezési tevékenység a szabályszerű bejelentés e-építési naplójának készenlétbe helyezését követően, a 16. napon kezdhető meg, ez idő alatt az építésügyi hatóság eleget tesz a tájékoztatási kötelezettségeinek, azaz tájékoztatja a telek fekvése szerinti területi szakmai kamarát, a települési önkormányzat jegyzőjét, valamint a telek tulajdonosát, amennyiben nem az építtető a tulajdonosa vagy az építtetőn kívül más személy is tulajdonjoggal rendelkezik.

Az építtetőnek a kivitelezés folyamatára kötelező lesz az építész tervezőt megbízni tervezői művezetés céljából, ennek feltételeit tervezési szerződésben rögzítik. A tervezői művezetőnek az építési folyamatot legalább hat alkalommal kell figyelemmel kísérnie a helyszínen, és megfigyeléseiről, látogatásairól eseti bejegyzéseket kell tennie az elektronikus építési naplóban.

A kormányrendelet pontosítja a kivitelezési tevékenység változását szabályozó paramétereket is, a tervektől történő eltérést bemutató kivitelezési dokumentációt az e-építési naplóba az eltérő megvalósítás előtt 15 nappal előzetesen kell feltölteni.

Fontos változás még, hogy az épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítványt nem a települési jegyző, hanem kérelemre az illetékes építésügyi hatóság állítja ki a szükséges mellékletek megléte esetén, tölti fel az elektronikus építési naplóba, majd pedig elektronikusan értesíti az építés helye szerinti települési önkormányzat jegyzőjét.

A 191/2009. (IX. 15.) Kr. alapján 2016. július 1. után – a tájékoztatás érdekében – már az egyszerű bejelentés alapján folytatott lakóépület építése esetén is – függetlenül a számított építményérték mértékétől – az építési munkaterületen a közterületről jól látható helyen projekt táblát kell kihelyezni. Azon fel kell tüntetni az építtető nevét, megnevezését, az építőipari kivitelezési tevékenység tárgyát, kezdési és várható befejezési időpontját, a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát, az építészeti-műszaki tervező nevét, névjegyzéki jelölését, valamint a tervezői művezető nevét, névjegyzéki jelölését.

Szabálytalan építkezés esetén az építésfelügyeleti hatóság építésrendészeti eljárást folytat le, melynek eredménye a szabálytalan építmény esetleges fennmaradása vagy annak bejelentés szerinti átalakítása, vagy akár bontása.

A 155/2016. (VI. 13.) kormányrendelet július 1-i hatályba lépésével a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályát veszíti, további információ az e-építés és a MÉK oldalán található.

A változásokhoz alkalmazkodó, új elektronikus építési napló felületét a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának szakmai szervezete, a Lechner Tudásközpont fejleszti és működteti. Az egyszerű bejelentés változásainak gyakorlati kérdéseiben segítséget nyújt az üzemeltető helpdesk szolgálata, elérhetőség és további információ a Lechner Tudásközpont és az e-építés weboldalán található.

 

lechnerkozpont.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR