GAZDASÁGI HÍREK

Egyre kedvezőbben látják a jövőt a hazai cégek
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Egyre több felmérés támasztja alá, hogy a kis- és középvállalkozások bizalma, várakozásaik rég nem látott pozitív tendenciát mutatnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ennek egyik fontos oka a magyar gazdaság teljesítménye, a különböző szegmensek strukturális átalakítása. A bizalom növekedése mellett a vállalkozások versenyhelyzete is javul.

2016. június 20.

Rég nem látott bizalom tapasztalható a kis- és középvállalkozások részéről, a pozitív makrogazdasági adatok pedig már megjelennek a cégek mindennapi életében is – mondta a Magyar Időknek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ennek több oka van: tapasztalható egy olyan külső fogyasztás, amely jelentősen húzza az exportot, ez pedig erősíti a magyar vállalkozók pozícióit is. Fontos, hogy egyre több ipari régiónk jelentősen fejlődik, elsősorban Győr, Kecskemét, Miskolc, Debrecen és Szombathely környéke.

A vállalkozások helyzetét szintén javítja a lakosság jelentős fogyasztásbővülése, amely várhatóan a következő időszakban sem szűnik meg. A fogyasztás élénkülése elsősorban a kereskedelemben, valamint a szolgáltatások területén érzékelhető, emellett jelentős foglalkoztatásbővülést is tapasztalhatunk. Nagyot lökött a finanszírozáson a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is, amely sokaknak bizonyíték arra, hogy már nem olyan nehéz a vállalkozásoknak pénzhez jutniuk, mint korábban. Az érem másik oldala, hogy a cégek nagy számban kivárják az uniós pályázatokat, programokat, mivel ezek feltétele jóval kedvezőbb, mint a banki kölcsönöké, sőt, sok esetben vissza nem térítendő támogatással járnak.

Parragh László kiemelte: ma már nincs olyan makrogazdasági mutató, amely ne lenne pozitív. Látszik a gazdaság strukturális átalakításának hatása, többek közt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megreformálása, valamint az oktatási rendszer fejlesztése. Utóbbival kapcsolatban a kamara elnöke arra emlékeztetett: a vállalkozások örülnek a szakképzés, a felnőttképzés, valamint a felsőoktatás átalakításának, mivel ezek a folyamatok a cégek bevonásával történnek, leendő munkavállalóik így már piacképes tudást kapnak. A vállalkozói szféra nagyon aktívan részt vesz a tantervek kialakításában is, nemrég lehetett véleményezni a szakképzési tanterveket, sokan segítették ezek kialakítását.

A gazdasági növekedés mellett egy szubjektív szempont is megjelent az eredményeknek köszönhetően: a jövőbe vetett hit. A kkv-szektor, de a nagyvállalatok is hisznek abban, hogy a kedvező gazdasági folyamatok a jövőben is kitartanak, emellett az európai uniós források is egyre nagyobb számban válnak hozzáférhetővé. Parragh László elmondta: az első negyedéves szerényebb GDP-adat elsősorban a gazdaság ciklikusságával magyarázható, s csak időleges a visszaesés. Ez jellemző az építőiparra is, amely most elsősorban az állami beruházások csökkenése miatt jelentősen visszaesett. Parragh László ugyanakkor a fogyasztás élénkítése mellett kiemelten fontosnak nevezte a megtakarításokat is, elsősorban a forintban nyilvántartott államkötvényeket.

A K&H Bank napokban közzétett jelentése szerint a bizalom mellett egyre inkább erősödik a kis- és középvállalkozások versenyhelyzete is. A félezer hazai cégvezető megkérdezésével végzett kutatás rámutat: az index tízéves történetében tavaly mélypontra jutott a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, azóta azonban egyre kedvezőbben nyilatkoznak ezzel kapcsolatban a kkv-k.

 

magyaridok.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR