GAZDASÁGI HÍREK

Használt lakásra kell a legtöbb csok
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Továbbra is főleg használt lakás vásárlására igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), az átlagos felvett hitelösszeg 5–10 millió forint között szóródik – közölték a távirati irodával a pénzintézetek. A támogatási kérelmek mintegy fele az OTP Bankhoz fut be.

2016. június 20.

A CIB Bank arról tájékoztatott, hogy az igénylők mintegy 60 százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a támogatást, csaknem 35 százaléka építkezéshez, 3 százalék bővítéshez, valamivel több mint 2 százalék pedig új lakás vásárlásához. Az igénylők csaknem háromnegyede kamattámogatott vagy pia­ci hitellel együtt veszi fel a csokot, miközben az áfa-visszaigénylést kevesebben kérték. A csok mellé kérhető otthonteremtési hitelt átlagosan 8,45 millió forint összegben igénylik a CIB-től.

A csok-kérelmek mintegy felét befogadó OTP Bankhoz január óta több mint 4400 igénylés érkezett, a 10 plusz 10 millió forintos konstrukciót 459-en igényelték, és 570-en kértek áfa-visszaigénylést. A bank tájékoztatása szerint továbbra is használt lakás vásárlásához kérik legtöbben a csokot (az idei igénylések több mint kétharmada), azonban az építéshez igényelt támogatás is egyre népszerűbb.

 

Az MKB Bank közlése szerint csokot mintegy 400, adó-visszatérítést 130, kamattámogatott hitelt pedig 100 ügyfél igényelt eddig. A kérelmezők fele építésre, a másik fele használt lakás vásárlására igényli a támogatásokat, a bővítés, illetve az új lakás vásárlása mint cél viszont elhanyagolhatóan kevés. Az átlagos igényelt hitelösszeg megközelíti a 10 millió forintot az MKB-nál.

 

Az Erste Bankhoz több milliárd forint értékben nyújtottak be eddig támogatási kérelmet, az igénylők körülbelül fele hitelt is kér. Az ügyfelek több mint 50 százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a csokot, de sok az építkező is. A bank közölte, jelentős emelkedés volt a jelzáloghitelek folyósításában, amire a támogatási rendszer adta lehetőségeken túl egyrészt az alacsony kamatszint, másrészt a reálbérek emelkedése a magyarázat.

A Takarékbank válasza szerint több mint 2200 csok-igénylést fogadtak be január óta, a csok mellé az ügyfelek 33 százaléka igényelt lakáshitelt, kamattámogatott hitelre pedig 110 ügyfél adott be kérelmet. Ezenkívül a takarékok 222 adó-visszatérítési támogatási kérelmet is befogadtak.

Az UniCredit Bank azt közölte, február óta a csokot és az áfa-visszatérítést is 100-nál kevesebben igényelték. A három vagy több gyermekes családok által igényelt kamattámogatott hitel átlagos összege a banknál meghaladja a kilencmillió forintot. Kamattámogatott hitelt az új lakásépítési célú támogatást igénylő ügyfelek háromnegyede kért, míg az új lakásvásárlási célú támogatást igénylő ügyfelek közel 100 százaléka igényelt.

 

magyaridok.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR