GAZDASÁGI HÍREK

Befektetések itthon – Érzékenyek a kamatra a magyarok
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Lassan beérik az állampapírok az alapokat a lakossági befektetésekért folyó versenyben. A részvényeken sok a nyereség, mégsem veszik a kisbefektetők.

2016. június 12.

Sokkal jobban kedvelik már a kisbefektetők az értékpapírokat a bankbetéteknél. Április végére ugyanis átlépte a 8 ezermilliárd forintos lélektani határt a háztartások értékpapír-állománya, a betétállomány viszont már lassan három éve 7 ezermilliárd forint alatt van. Továbbra is a betéteknél magasabb kamatot fizető lakossági állampapírok a favoritok. Az év első négy hónapjában csaknem 416 milliárd forintnyi friss pénz fektettek be a háztartások az államadósság finanszírozásába a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Ennek köszönhetően a negyedik hónap végén már 3568,1 milliárd forintnyi állampapír volt háztartási értékpapírszámlákon, bő ezermilliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. A háztartások birtokában van már a teljes hazai állampapír-állomány csaknem 14 százaléka.

A lakosság egyértelműen a magas kamatok miatt veszi az állampapírt, és amikor ezek csökkennek, azonnal reagál. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) február óta többször is mérsékelte valamelyest a lakossági papírokra járó bónuszt, a friss pénzek beáramlása emiatt márciusban és áprilisban lelassult. A kisbefektetők továbbra is jobban kedvelik a rövid állampapírokat, a náluk lévő állomány körülbelül kétharmada egy éven belüli lejáratú.

Másféle kötvényt viszont nem vesz a lakosság. A válság idején nagyon népszerű banki kötvények volumene tovább csökkent 272 milliárd forintra, ez alig a harmada annak, amennyit három-négy évvel ezelőtt a kisbefektetők banki kötvényekben tartottak. Az egyéb szektorok kötvényeitől pedig a Quaestor-botrány óta a háztartások – érthetően – tartanak. Érdekesség, hogy bő egy évvel a brókerbotrányok kirobbanása után sem értékelték még le az MNB-ben a Quaestor-kötvényeket. A háztartások egyéb pénzügyi intézmények által kibocsátott kötvényállománya még mindig 28 milliárd forint. Vélhetően akkor történhet majd komolyabb átértékelődés az adatokban, ha az összes befektető megkapta a kártalanítást.

A befektetési alapok lassan búcsút inthetnek a „legnépszerűbb lakossági értékpapír” címnek. A háztartások állománya áprilisban tovább csökkent 3800 milliárd forint alá, ami másfél éves mélypont. A kisbefektetők nettó értelemben vásárolták ugyan a befektetési jegyeket, az árfolyamok viszont estek a hónapban, így buktak a befektetéseiken. A tőkebeáramlás főleg az ingatlanalapoknak volt köszönhető, az alig kamatozó pénzpiaci és kötvényalapokból kifelé áramlik a pénz, és a hektikusan teljesítő vegyes alapok vonzereje is csökkent.

A részvénypiacon az idén is sokat kereshettek volna a kisbefektetők, mégsem veszik a tőzsdei papírokat. A háztartásoknál továbbra is körülbelül 310 milliárd forintnyi hazai részvény van, gyakorlatilag egy éve stagnál az állomány. Az idén a kisbefektetők ezen a csekély mennyiségű értékpapíron is kerestek több mint 41 milliárd forintot, ennek ellenére több mint 51 milliárd forintnyi részvényt értékesítettek. A bankpapírokon több volt a haszon, és abból többet is adtak el a befektetők, vélhetően azért, hogy zsebre tehessék a régóta várt profitot.

 

vg.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR