JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Az agrárium számára kedvező törvénymódosításokat fogadott el az Országgyűlés
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az Országgyűlés több, az agrárium számára kedvező törvénymódosítást fogadott el kedden, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kezdeményezésére változnak a termőföldvásárlásra vonatkozó illetékmentesség szabályai, valamint a helyi gazdák számára előnyösen módosul a földforgalmi szabályozás.

2016. június 08.

A NAK az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a módosítás azon gazdák számára jelentős, akik olyan termőföldet vásárolnak – akár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől is –, amely a vásárlás pillanatában haszonbérlettel terhelt. A NAK és Magosz által kezdeményezett módosítás lehetővé teszi, hogy a földvásárlók haszonbérlettel terhelt termőföldek után az eddiginél szélesebb körben mentesüljenek a vagyonátruházási illeték alól.
    A módosítás értelmében azok is mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól, akik olyan földet vásárolnak, amelynek 5 éven belül lejár a haszonbérleti szerződése. Ennek feltétele viszont, hogy a birtokba kerüléstől 5 évig a földet a gazdálkodóknak saját maguknak kell mezőgazdasági vagy erdőgazdasági célra használni, más javára földhasználatot vagy haszonélvezetet nem lehet alapítani. Kikötés még, hogy a feltételek vállalásáról az adóhatóságnak nyilatkozni kell. A visszaélések elkerülését szolgálja, hogy aki a vállalt feltételeket nem tartja be, annak az eredeti illeték kétszeresét kell megfizetnie. A jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is érvényes.
    Közölték: a NAK, illetve a Magosz kezdeményezésére az Országgyűlés megszavazta a földforgalmi szabályozás módosítását is. Ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy egyesek ökológiai gazdálkodás vállalására visszaélésszerűen hivatkozva megelőzzék a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban.
    A folyamatban lévő ügyekre szintén vonatkozó törvénymódosítás már csak annak adja meg a lehetőséget, hogy az ökológiai gazdálkodásra hivatkozzon, aki hivatalos tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy ténylegesen folytat ilyen tevékenységet. A módosítás értelmében csak akkor lehet hivatkozni az ökológiai gazdálkodásra, ha a földterületen 3 éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Így megszűnik az a lehetőség, hogy akár több 10 év múlva birtokba vehető földek esetében hivatkozzanak erre az elővásárlási jogosultságra. Ugyanezek a szabályok a haszonbérleti szerződésekre is vonatkoznak, így ott is megszűnik ez a visszaélési lehetőség.
    Az elmúlt hetekben több, a gazdálkodók számára kedvező kamarai kezdeményezés is sikerrel zárult, közülük a legfontosabb, hogy a NAK fellépésének eredményként a Miniszterelnökség összesen további 40 milliárd forintos forrással kiegészíti az agrár-környezetgazdálkodási programot – emlékeztetnek a közleményben.

 

MTI

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR