GAZDASÁGI HÍREK

Aggódhatnak a kasszák a cafetéria miatt
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Különösen az egészségpénztárak aggódhatnak a cafeteria tervezett átalakítása miatt. Ha nem fizetnek tovább a munkáltatók, eltűnhet a működési bevételük nagy része.

2016. június 06.

Azért lobbizik az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége, hogy a pénztári juttatásokat emeljék ki a cafeteriából, és önálló címen kezeljék, vagy pedig növeljék az egyéni befizetések adókedvezményét a jelenlegi 20-ról 30 százalékra, hátha ezzel kompenzálni lehet a kieső munkáltatói hozzájárulásokat.

Ez érthető, hiszen a pénztárak nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a cafeteria-rendszer tervezett átalakításával. A kasszákba érkező munkáltatói hozzájárulások adóterhe ugyanis jövőre az eddigi 34,5 százalékról 50 százalék közelébe emelkedik. Ezzel szemben továbbra is kedvezményes feltételekkel juthatnak hozzá a munkavállalók az azonnal elkölthető SZÉP-kártyás juttatáshoz, sőt újabban már készpénzhez is évi 100 ezer forint értékben.

A munkáltatói befizetések elmaradása súlyos problémákat okozna a kasszáknál. A jegybank adatai szerint ugyanis az önkéntes nyugdíjkasszák tagdíjbevételének több mint egyharmada, az egészségpénztárak tagdíjbevételének pedig csaknem a kétharmada munkáltatói befizetésekből származik. Márpedig a pénztárak a frissen beszedett tagdíjakból élnek, ezekből vonhatnak el a működésük fedezésére egy meghatározott összeget. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál évente az első 10 ezer forintnyi befizetett tagdíjból legfeljebb 1000 forintot, az afölötti befizetésekből pedig maximum 6 százalékot tarthatnak meg. Az egészségpénztárak legfeljebb 10 százalékot vonhatnak le a tagdíjakból. Emellett a működési alapot ki lehet még egészíteni a nem fizető tagok egyenlegéből is, a pozitív hozam terhére a minimális tagdíjnak megfelelő működési díjat levonhatják a pénztárak.

A cafeteria-rendszer legutóbb 2015 elején változott, akkor hozták be azt az intézkedést, hogy egy 200 ezer forintos kedvezményes kereten kellett osztozniuk az önkéntes kasszáknak az Erzsébet-utalvánnyal. A verseny vesztesei az egészségpénztárak lettek: több mint 15 százalékkal, 31,2 milliárd forintra csökkent tavaly a munkáltatói tagdíj összege az intézményeknél. A nyugdíjpénztárak jobban állták a sarat, ezekbe tavaly is ugyanúgy 38 milliárd forintot fizettek be a munkáltatók, mint 2014-ben.
Az önkéntes nyugdíjkasszáknak a növekvő egyéni befizetések miatt valószínűleg jobbak a túlélési esélyeik, de így is veszteségessé válhat a szektor. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly például a működési bevételük meghaladta a 6,7 milliárd forintot, amit több mint egymilliárd forinttal egészítettek ki a nem fizető tagoktól elvont hozamokból. Ha a munkáltatók befizetései teljesen elmaradnának, akkor ez az összeg körülbelül 1,5 milliárd forinttal csökkenne, vagyis a működési bevételeik nagyjából ötödéről kellene lemondaniuk.

Az egészségpénztárak a tavaly beszedett 46,8 milliárd forintnyi tagdíj alapján maximum 4,6 milliárd forintot vonhattak el ilyen célra, emellett kaptak egymilliárd forintnyi adományt is a működéseikre. Ez elvileg bőven fedezi szektor szinten a 4,44 milliárd forintos működési kiadásokat. Ha azonban a munkáltatói hozzájárulások teljesen eltűnnének, több mint 3 milliárd forint hiányozna az intézmények működési bevételéből, ami súlyosan veszteségessé tenné az ágazatot. Hogy mennyire életbevágó, fizetnek-e tagdíjat az egészségpénztáraknak a munkáltatók, azt jól érzékeltetheti a Honvéd Egészségpénztár sorsa. A honvédség úgy döntött, az idéntől nem fizet további munkáltatói hozzájárulást a pénztárba, és emiatt be kellett zárni a húszéves intézményt.

 

vg.hu / mti.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR