GAZDASÁGI HÍREK

2016 a megújuló energetika éve lehet a tőkepiacokon
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A nemzetközi szakértők közel 70 milliárd dollárra becsülik az év végéig a zöld kötvények kibocsátásának mértékét globális szinten – 2016 első negyedévének végig 16,9 milliárd dollárnyi kibocsátás történt, emiatt az előző évhez képest becsült 60 százalékos növekedés korántsem tűnik túlzásnak.

2016. június 06.

A legaktívabb időszakok a második- és a negyedik negyedév lehetnek, előbbinél az első negyedéves időszak bevételeinek statisztikáira alapozhatnak a vállalatok, utóbbinál pedig az egész éves teljesítmény alapján történhet nagyarányú kötvénykibocsátás. A szektorban zajló beruházási hullám amellett, hogy a részvény- és kötvénykibocsátások növekedését hozhatja, befektetési lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek, hogy megtakarításukat egy folyamatosan fejlődő iparágba fektessék.

Habár a közel 17 milliárd dollár értékű zöld kötvénypiac a legfrissebb statisztikák szerint globális szinten visszaesést mutatott az előző év hasonló negyedévéhez képest, nincs ok az aggodalomra. A visszaesés oka, hogy a kínai vállalatok az előző év teljes időszakában nem várt befektetési aktivitást mutattak. Kelet-Ázsia legnagyobb országához köthető megújulóenergetikai beruházás2015-ben összesen elérték a 101,2 milliárd dollárt. Habár az összértéket nem húzta fel jelentősen, de az ázsiai övezethez képest az európai régióban növekedés történt a 2016-os első negyedév során a megújuló energiatermelés iparát érintő befektetéseket tekintve. Ezek az adatok a 2015-ös első negyedév értékeihez képest 70 százalékos növekedést mutatnak. Az európai térség friss statisztikájának javulásáért az összesen 17 milliárd dolláros összértékű szélerőmű projektek nagy mértékben hozzájárultak.


A zöld kötvények elterjedése

 

A szakértői előrejelzések szerint az úgynevezett zöld kötvények (green bonds) éve lehet 2016 a befektetési és tőkepiacokon – vallják a Smartinvest energetikai befektetésekkel foglalkozó portál szakértői nemzetközi statisztikákra hivatkozva. Habár az alternatív- és megújulóenergetikai technológiák fejlődése mentén zuhanó beruházási költségek miatt csökkent ugyan 2016 első három hónapjában a zöld kötvények kibocsátásnak volumene, az még mindig jelentős – globális szinten közel 17 milliárd dollár. A létesítési és üzemeltetési költségek csökkenése miatt kevesebb ráfordítást igényel a létesítmények felépítésére és működtetése. Példának okáért 2007 és 2016 között 65 százalékkal zuhant a napenergia alapú áramtermelés költsége. A kiaknázás olcsósága tovább növeli a befektetési kedvet, ami viszont kedvez a zöld értékpapírok kibocsátásának, így azok volumene idővel stabilizálódik, sőt növekedés is várható.

Az elmúlt tíz év a befektetések ugrásszerű növekedéséről szólt a megújulóenergetikában, ami a technológia fejlődéséhez és a fenntartható energiatermelés hatékonyságához járult hozzá. Ez a folyamat egyfajta láncreakciót indított el az energetikai befektetések esetében, a hatékonyság növekedése, a létesítési költségek csökkenése további beruházásokat eredményezett. A megújuló energiaforrásokat felhasználó vállalatok a fokozott piaci érdeklődést a tőzsdén is kamatoztatják, részvény- és kötvénykibocsátások formájában. A nyereséggel záró cégek esetében egyre gyakoribb, hogy osztalék formájában fizetik ki a megtermelt nyereséget. Ezáltal a green chipek, tehát az azon társaságok részvényei, amelyek környezettudatos és fenntartható elven működnek, egyre közkedveltebb befektetést jelentenek a kisbefektetők számára is, ráadásul ma már biztos hozammal kecsegtetnek.


A párizsi klímacsúcs hozadéka

 

A megújulóenergetikai befektetések egyik mozgatórugója a 2015-ös párizsi klímacsúcson kitűzött célok elérése adja. A Föld Napján 195 nemzet vezetője írta alá a klímamegállapodás alapján készült jegyzőkönyvet. A globális támogatási rendszer folyamatos bővülését jelzi, hogy, a Világbank szakosított pénzintézete, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) 2,2 milliárd dollárról 3,5 milliárd dollárra emelte éves keretét a privát szektor megújulóenergetikai támogatásának.

A megállapodás hazánkat is érintheti, Magyarország ugyanis 14,65 százalékra kívánja növelni a megújuló energiaforrások részarányát – ez jelenleg körülbelül 9 százalék körül mozog – a teljes energiafelhasználáson belül 2020-ig. Ez a magyar befektetők számára is lehetőséget kínál majd, hiszen a célkitűzések eléréséhez feltétlenül szükség lesz a magánvállalatok teljesítményére is, amelyek a fejlesztésekhez szükséges források bevonását elsősorban a tőkepiacokon remélhetik.

A fenntartható fejlődés nem csak az Európai Unió keretein belül minősül létkérdésnek. Az olajban gazdag nemzetek felkészültek az energetikai iparág átalakulására, ami amennyire negatívan hat a fosszilis energiaiparra, annyira eredményez pozitív változásokat a megújuló energiatermelés iparára nézve. Az globális energetika átalakulásához nem kizárólag az olaj árának jelentős csökkenése járult hozzá, hanem a fenntartható fejlődés és a megújuló energia felhasználásának előnyei is. A fosszilis energiahordozók utáni korszakra az olajban gazdag államok fenntarthatósági programot készítenek; például az Egyesült Arab Emirátusokban rekordméretű napenergiaparkok épülnek, de a korábbi nagy szénfelhasználók közül az Egyesült Királyság energetikaipara is változások elé néz, ugyanis az egységállam 2025-ig bezárja összes szénerőművét.

 

smartinvest.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

29

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR