GAZDASÁGI HÍREK

Ezek a legnépszerűbb befektetések manapság egy banki felmérés szerint
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Reálisan látják a vagyonosabb ügyfelek, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben mekkora hozamra számíthatnak kockázatmentesen. A befektetési döntéseknél pedig a teljes tőkevédelem és a likviditás számítanak a legfontosabb szempontoknak – derül ki az Erste Bank felméréséből.

2016. május 30.

A száz százalékos tőkevédelem, a befektetett összeghez való azonnali hozzáférés lehetősége, valamint a fix, előre ismert hozam számít a legfontosabb döntési szempontnak a vagyonosabb ügyfelek számára, amikor befektetési formát választanak – derül ki az Erste Bank felméréséből, amelyet a 2 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfelek körében végeztek.

A válaszadók 45 százaléka számára hangsúlyos az, hogy ne kockáztassák a befektetett tőkét, 14 százalék számára az azonnali hozzáférhetőség, míg 11 százalék számára a biztos hozam az elsődleges. A válaszadók tizedének a lehető legmagasabb hozam a legfontosabb. Érezhetően óvatosabbá váltak a hazai befektetők, és tanulva az elmúlt időszak történéseiből nem kergetnek irreálisan magas hozamokat, hanem elsősorban a biztonságra törekszenek – véli Kállay András, az Erste Prémium, World és Private Banking igazgatója.


Okosabbak, de nem eléggé

Kezdik megszokni az ügyfelek az elmúlt években állandósult alacsony kamatkörnyezetet, és ehhez igazodnak az elvárásaik. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek háromnegyede reálisan látja, hogy jelenleg 1-3 százalék közötti hozamot lehet elérni gyakorlatilag kockázatmentesen, csupán 16 százalékuk lőtte be 5 százalékosra, míg 3 százalékuk ennél magasabbra ezt a szintet. Ráadásul a jövőben a nagy többség a hozamok stagnálására vagy csökkenésére számít – mondta Kállay.

A jelek szerint a megtakarítással rendelkező ügyfelek egyre tájékozottabbak és körültekintőbbek. Ezzel együtt továbbra is viszonylag felszínes a befektetési termékek ismerete. A széles befektetési termékválasztékot névről még viszonylag sokan ismerik, ugyanakkor beszédes, hogy a válaszadók negyede semmilyen befektetési terméket sem tudott spontán megemlíteni.


Ezek a befektetések a legnépszerűbbek most

Az Erste Bank idei első negyedéves tapasztalatai szerint az állampapír mellett jelenleg az ingatlanalapok számítanak a leginkább keresett befektetési terméknek az ügyfelek körében. Ennek oka az lehet, hogy hosszú távon stabil befektetési terméknek számítanak, miközben vonzó hozammal kecsegtetnek.

Emellett a hazai kötvényalapok iránt is tapasztalnak érdeklődést, míg a vegyes alapok népszerűsége valamelyest visszaesett. Utóbbiak közül az aktívan kezelt vegyes alapok tartják magukat – ezek az olyan alapok, amelyek leveszik az ügyfél válláról a kockázatkezeléssel, eszközallokációval és időzítéssel kapcsolatos döntéseket. Ami pedig a bankbetéteket illeti, az idei első negyedévben is folytatódott az elmúlt 1-2 évben tapasztalható trend, hogy folyamatosan veszítenek a jelentőségükből.

A legismertebb befektetési terméknek az állampapírok (32 százalékos említés), a befektetési alapok (29 százalék), a bankbetétek (23 százalék), a részvények (16 százalék) és a kötvények (13 százalék) számítanak. Hasonló képet mutat az is, hogy milyen befektetéseket használnak a nagyobb megtakarítással rendelkezők: 60 százalékuk rendelkezik bankbetéttel, 50 százalékuk befektetési alappal, 39 százalékuk tartós befektetési számlával (tbsz), míg 35 százalékuk értékpapírszámlát is használ.

Még a nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfeleknél is megállapítható, hogy megtakarítási döntéseik azt mutatják, hogy nem feltétlenül látják át teljesen a befektetési lehetőségek széles tárházát. Emiatt előfordulhat, hogy nem az optimális megoldást választják – véli Kállay. A befektetőknek érdemes az időtáv alapján is átgondolni a stratégiájukat, hogy a biztonsági és hozzáférhetőségi szempontok figyelembe vétele mellett "ne hagyjanak ott" hozamot a piacon.

A tudatos döntés meghozatalában segítenek az Erste Prémium személyi bankárai, akik az ügyfél befektetési szokásainak és egyéni céljainak áttekintése alapján segítenek meghatározni a hozzá legközelebb álló hozamkockázat-elvárási profilt, illetve felállítani a célok eléréséhez szükséges költség- és időtervet. Emellett az Erste Bank által tavaly nyáron indított Nextlevel program is  segít ebben.

 

napi.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR